Lokalt

Hun er nabo til grund med skadelige stoffer, men ingen fortalte det til hende

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Allerede i 2017 fik Aalborg Kommune og Forsvaret kendskab til de kræftfremkaldende og hormonforstyrrende PFOS-stoffer.

Lone Jensen ordner ukrudt i sin kolonihave ’Larm’ - en stille oase i Nørresundby i Nordjylland.

Men der er alligevel noget, der støjer.

I 30 år har hun boet i området få kilometer fra Forsvarets flyvestation, hvor man har fundet sundhedsskadelige PFOS-stoffer fra brandskum.

Men at området er forurenet, har hun først lige fundet ud af.

Til gengæld har både Forsvaret og Aalborg Kommune kendt til problemet siden 2017.

- At man har vidst det i så mange år – uden at informere os og gøre noget ved det – det synes jeg faktisk er lidt rystende, siger Lone Jensen.

Problem har været kendt længe

Siden Forsvaret og Aalborg Kommune første gang hørte om problemet, har kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer kunnet sprede sig endnu mere. Det fortæller professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Philippe Grandjean.

- Det her er virkelig alvorligt, og hvis man har kendt til det i flere år, må jeg sige: "Undskyld, har de ikke haft hjælp til at fortolke det her, hvis de ikke selv kunne se, at det var helt galt?", siger han.

Det er jo et sådan set os som forbrugere, der bliver glemt i det her

Lone Jensen, nabo til Forsvarets flyvestation

For fem år siden blev Aalborg Kommune kontaktet af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der fortalte, at der var massiv forurening med de giftige stoffer.

- Vi har fulgt udviklingen af det, og vi har sammen med myndighederne givet oplysninger om, hvor det er henne. Om det er et problem eller ej, vurderer vi ikke helt alene. Det vurderer vi sammen med tilsynsmyndighederne, siger Visti Salomonsen, der er chef i Ledelsessekretariatet ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Rådmand: Tilsyn har ikke været effektivt nok

Det er Aalborg Kommunens opgave at føre tilsyn, men heller ikke her er der blevet gjort meget for at løse problemet – udover at vente på en rapport.

Det erkender rådmand i Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune, Per Clausen.

- Hvis nu vi kunne blive enige om, at Forsvaret har gjort det her alt for dårligt. Kommunerne har ikke været ihærdige nok i deres tilsyn. Og så ud fra den fælles anerkendelse gå i gang med at løse problemet. Det tror jeg vil være det bedste, siger Per Clausen.

Så kommunerne har også svigtet?

- Der er jo ikke nogen tvivl om, at det tilsyn, vi har ført, ikke har været effektivt nok til at forhindre den her forurening i at opstå. Og sådan burde det jo ikke være, siger Per Clausen.

Hvad giftstofferne kan betyde for Lone Jensen og hendes kolonihave, er endnu uvist.

- Det er jo et sådan set os som forbrugere, der bliver glemt i det her, siger hun.