Lokalt

Ny legeplads på sygehus har dobbeltfunktion: - Det er en kæmpe gave

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Slagelse Sygehus har for nylig indviet Danmarks første behandlingslegeplads, og det vækker begejstring hos både børn og voksne.

Som det første sygehus i landet har Slagelse fået en behandlingslegeplads.

Legepladsen, som er designet af arkitekter, ligner en almindelig legeplads, men er bygget med multifunktionelle redskaber, som giver personalet mulighed for at observere barnets færdigheder som eksempelvis højre-venstre koordination, styrke og balance.

Når han kommer herud på legepladsen, tænker han ikke længere over, at han skal undersøges

Louise Boberg, mor til Micko

Når leg og bevægelse bliver en del af undersøgelserne, oplever børnene ikke, at de faktisk er patienter, som skal vurderes og undersøges.

Legepladsen ligger i forlængelse af børneafdelingen og gør det muligt for både indlagte og ambulante patienter at få leg ind i et behandlingsforløb.

Når børnene ikke skal observeres, kan legepladsen ligeledes bruges til at give de små et sjovt afbræk fra sygehusmiljøet.

Det er usundt at ligge i en seng

- Uanset om man er barn eller voksen, er det ikke sundt hele tiden at ligge ned i en seng, så det at kunne blive aktiveret med leg er en kæmpe gave, fortæller oversygeplejerske på børne- og ungeafdelingen, Jannie Nissen, til TV2 ØST.

Legepladsen er designet således, at det er muligt at træne de grundlæggende sansemotoriske færdigheder, så børnene ikke behøver føle sig eksamineret på en hospitalsstue af en person i en hvid kittel.

Forældre er også begejstrede

TV2 ØST har talt med Louise Boberg, der er mor til Micko Boberg, som i øjeblikket er under udredning på sygehuset.

- Han bliver genert og gemmer sig, når han ser en kittel, men når han kommer herud (på legepladsen, red.), tænker han ikke længere over, at han skal undersøges. Så er han en dreng på fire år, som bare leger, fortæller Mickos mor, Louise Boberg.

Børnefysioterapeut Tina Olesen har haft rig mulighed for at observere Micko Boberg udfolde sig fysisk på legepladsen, og det har vist sig også at gøre hendes arbejde nemmere og mere præcist.

- Vi ser, hvordan han (Micko, red.) sætter fødderne, hvordan han hopper, og hvordan han balancerer. Her har han en naturlig motivation, siger hun.

Om andre sygehuse følger trop og etablerer behandlingslegepladser, må tiden vise.