Kommunalvalg

Parti dropper valgplakater

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Til det kommende kommunalvalg i Skanderborg vil LA droppe valgplakater, men de risikerer bare at blive glemt, mener ekspert.

Når klokken på lørdag slår 12, får kandidaterne til kommunalvalget travlt med at komme op at hænge i lygtepælene.

Men i Skanderborg kan Liberal Alliance tage det lidt mere med ro. De har valgt helt at droppe nye valgplakater i år.

Partiet har fem kandidater til valget 16. november, og de eneste valgplakater, som partiet vil sætte op, er nogle genbrugsplakater med spidskandidat Carsten Bach, som er tilovers fra Folketingsvalget i 2015.

- Det koster en masse penge, ressourcer og tid – og ingen af de tre ting, er vi rigtig i besiddelse af som lokalpolitisk aktive, siger Carsten Bach (LA) til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi er en sluttet skare, og vi har ikke de store midler til rådighed. I samfundet vil vi gerne genbruge, mere end forbrug og smid væk-kulturen. Så derfor hænger det her godt sammen.

Han mener, at en moderne valgkamp bør bestå af online annoncering og ikke fysiske plakater.

Er du ikke bange for, at I mister stemmer på grund af det her?

- Jo, man er altid bange for at miste stemmer. Det er enhver politikers evige mareridt. Men omvendt er det et statement i sig selv, at vi i forbindelse med lokalvalg ikke behøver plakatskove i lygtepælene, siger Carsten Bach til TV2 ØSTJYLLAND.

Ingen andre ville være med

Ved seneste kommunalvalg drøftede partierne i Skanderborg også, om de alle skulle hoppe med på at droppe plakaterne. Her var ingen klar på det.

- Sidste gang hængte vi op mod 400 plakater op. Vi har jo næsten ingen i forhold til de andre partier. Det er kæmpe mængder, som bare er spild, siger Linda Andrea (LA).

Jeg synes, det vil være fedt at slippe for det. Jeg synes bestemt ikke, det pynter.

Linda Andrea (LA), kandidat til kommunalvalget i Skanderborg Kommune.

Ifølge Linda Andrea har partierne modtaget en mail fra Skanderborg Kommune om, at kommunen ved sidste valg måtte bruge to arbejdsuger på at håndhæve reglerne om ophængning af valgplakater og kræve 250 plakater flyttet.

- Jeg synes, det vil være fedt at slippe for det. Jeg synes bestemt ikke, det pynter, siger hun.

- Hvis man vil vinde et valg, så skal man sætte valgplakater op

Kasper Møller Hansen, professor, Institut for Statskundskab, KU.

'Vi ville kun, hvis alle andre også var med'

Radikale Venstre i Skanderborg prøvede igen i år at foreslå de andre partier, om de fælles skulle gå sammen og droppe plakater helt.

Hvorfor gjorde I det ikke bare selv?

- Vi havde snakken i partiet og i bestyrelsen, og hvis vi skulle droppe det, så skulle vi gøre det alle sammen, siger byrådskandidat Anne Heeager (Rad.V) til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er demokratiets højtid. Vi pakker også gaver ind til jul, selvom vi godt ved, at gavepapir er skidt for miljøet.

Samtidig mener hun, at valgplakaterne er med til at vise, at vi har kommunalvalg og bakke op om demokratiet.

- Jeg kan sagtens forsvare, at vi har plakater hængende. Jeg synes, vores demokrati er presset, og der er en hård tone på de sociale medier. Så det er vigtigt, at det er synligt, siger Anne Heeager.

Politikernes ansigter plejer at pryde bybilledet op til både folketings- og kommunalvalg. Men nu vil Liberal Alliance i Skanderborg gøre op med traditionen og gå digitalt. En valgforsker peger dog på, at det kan være et demokratisk problem. Video: TV 2 Østjylland

Ekspert: - Hvis man vil vinde, så skal man sætte valgplakater op.

Ifølge professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet har valgplakater en effekt.

Især for de mindre kendte kandidater.

- Du fanger mange, som du ellers ikke vil fange. Det er et af de redskaber, som gennem de seneste valg har gjort en forskel for mange kandidater, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Plakaterne er med til at gøre personen og navnet genkendeligt, når folk skal sætte deres kryds, fortæller han.

Valgplakaten er med til at synliggøre de kandidater, som ikke er på TV, og har ressourcer til at booste deres Facebook-annoncer

Kasper Møller Hansen, professor, Institut for Statskundskab, KU.

- Hvis man vil vinde et valg, så skal man sætte valgplakater op. Det er reklame, som bliver ved med at hænge der, og ikke noget man skal søge frem eller betale for på sociale medier, siger Kasper Møller Hansen.

Hvis ikke man gør det, så er risikoen, man bliver glemt, siger han. Og hvis alle droppede plakaterne, ville det også kunne få betydning for valgdeltagelsen.

- Så kunne vi risikere, at valgdeltagelsen ville falde, og magten ville blive hos de kendte kandidater, siger Kasper Møller Hansen.

Derfor ville dem længere nede på listen have svært ved at gøre opmærksomme på sig selv, lyder det fra ham.

- Valgplakaten er med til at synliggøre de kandidater, som ikke er på tv eller har ressourcer til at booste deres Facebookannoncer, siger Kasper Møller Hansen.

Også i Randers har Liberal Alliance droppet de klassiske valgplakater og markedsfører udelukkende deres kandidater digitalt.

Regler for ophængning af valgplakater:

  • Valgplakater må hænges op på offentlige veje og private fællesveje i perioden fra klokken 12.00 den fjerde lørdag før valgdagen til otte dage efter valget.
  • Valgplakater må hænges op på master til vejbelysningen og til brug for elforsyningen på både offentlige og private veje. Derudover må valgplakater på offentlige veje også hænges på vejtræer, hegn samt på indretninger fæstnet i jorden, der har til formål at fremvise valgplakater.
  • Valgplakater skal ophænges forsvarligt på en sådan måde, at de ikke dækker for autoriseret afmærkning, herunder færdselstavler, vejvisningstavler eller lignende udstyr, forhindrer hensigtsmæssige oversigtsforhold eller i øvrigt udgør en fare for trafiksikkerheden.
  • Valgplakater må endvidere ikke hænges op på en måde, der medfører skader på eller ændringer af vejtræer eller master til vejbelysning, hegn og indretninger til forsyningsvirksomhed. Det er derfor ikke tilladt at sømme, nagle eller skrue valgplakater op i træerne, ligesom der heller ikke må saves eller beskæres for at kunne hænge valgplakater op.
  • Ophængte valgplakater skal være forsynet med navn, adresse, e-mailadresse og telefonnummer på den fysiske eller juridiske person (eksempelvis partiorganisationen), der har iværksat ophængningen af valgplakaterne. 

Kilde: Indenrigs- og boligministeriet