Styrelse bekymret over situationen i Frederikshavn

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Covid-19-smitten stiger i hastigt tempo i Frederikshavn Kommune – tirsdag er incidenstallet 176,8.

Afstand og håndsprit skal tilbage i frederikshavnernes bevidsthed, lyder nu anbefalingen fra Styrelsen for Patientsikkerhed til landets nordligste kommune.

Her stiger coronasmitten med bekymrende fart, og kommunen rammer tirsdag et incidental på 176,8. Det svarer til, at 80 personer den seneste uge er testet positive, hvilket er det højeste incidenstal for covid-19 i Jylland.

- Det går desværre lidt stærkt for tiden. Vi har i dag fået et bekymringsopkald fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som sidder og følger med i smitten, siger kommunens borgmester Birgit S. Hansen (S).

Smitte i nord og syd

Det er særligt erhverv og skoler, der er ramt. Den såkaldte erhvervssmitte florerer især i den nordlige del af kommunen.

- Så er der nogle skoleelever i den sydlige del af kommunen, der fylder i denne her triste statistik, og det er jo allermest synd for de smittede, siger Birgit Hansen.

Men der er også bred samfundssmitte, og derfor lyder anbefalingen nu fra Styrelsen for Patientsikkerhed om at styrke indsatsen på coronaområdet.

- Vi skal være med til at genoplive det her med at huske at holde afstand, lade sig teste og spritte hænder. Alle de ting, vi egentlig måske var kommet lidt væk fra, siger borgmesteren.

Flere tests

Det betyder nu, at kommunen vil tage fat i Region Nordjylland for at få flere teststeder tæt på. Men også vaccinerne skal der skrues op for, lyder det.

- Der er mulighed for her i weekenden både i Frederikshavn og i Skagen at blive vaccineret med enten første eller anden coronavaccination. Fordi det betyder så meget, at man lader sig vaccinere, siger Birgit Hansen.

Epidemiolog ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen forventer, at smitten når sit højeste omkring jul.

- Epidemien vokser lige nu i et tempo, som vil fortsætte de næste måneder. Om en måned vil den være dobbelt så stor og fire gange så stor ved juletid, siger han.