Lærer tvang elev til at spise sit eget opkast

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Flere tidligere kostskoleelever står nu frem og beskriver misrøgt på kostskolen Gravenshoved. Én af dem er Mads Vigeholm fra Terndrup.

Helvede, forfærdeligt, ødelæggende.

Sådan beskriver Mads Vigeholm fra Terndrup de to år, han var på kostskolen Gravenshoved.

- At to år har haft så stor indflydelse på mit nu 43-årig lange liv, siger også noget om, hvor grimt det var.

Det har nok gjort, at jeg ikke har været i stand til at håndtere det liv, jeg gerne ville have haft.

Mads Vigeholm, tidligere kostskoleelev

Tvunget til at spise opkast

Som 9-årig blev Mads Vigeholm anbragt langt fra sit hjem i Solbjerg, hvor han primært boede hos sin mor.

- Jeg blev set lidt som et problembarn med 'krudt i røven', og jeg fungerede ikke så godt socialt i den almindelige folkeskole, fortæller han.

Derfor blev Mads Vigeholm i 4. klasse sendt til kostskolen Gravenshoved i Sønderjylland, hvor han mindes mange episoder med misrøgt. Blandt andet i forbindelse med spisning.

- Jeg havde kvalme og sagde, at jeg ikke kunne spise noget. Det ville lærerne ikke høre på, så jeg prøvede igen at fortælle, at jeg havde det dårligt og ikke kunne spise det.

- Så kastede jeg op ned i en skål med sveskegrød, og så brød helvede løs, siger han, og beskriver hvordan han blev rykket op fra bordet og slæbt ind i et tilstødende klasselokale.

Derefter kom læreren ind i lokalet og satte skålen med sveskegrød og opkast foran ham efterfulgt af en ske, fortæller Mads Vigholm.

- Han sagde, 'du får ikke lov til at komme ud herfra, før du har spist det her svineri'. Det prøvede jeg selvfølgelig, men jeg kastede op hver gang.

Flere episoder sidder stadig i Mads Vigeholm. På skolen begyndte han at tisse i sengen om natten, hvilket han ikke havde gjort tidligere.

- Jeg blev hevet ud i vores opholdsstue, hvor jeg skulle stå i mine underbukser. Så blev de andre kaldt ud, og ingen fik lov at gå, før jeg havde tisset i bukserne foran dem.

Oplevelserne gjorde, at Mads Vigeholm var konstant bange, fortæller han.

- Jeg havde en konstant følelse af svigt, og jeg havde jo ikke nogle voksne at gå til.

- Det var sgu' ikke okay

Selvom han forsøgte at fortælle om hændelserne til blandt andet et familiemedlem, blev det affejet.

- Selvfølgelig lyttede man til institutionen og fagfolkene. Men ikke den lille dreng, der var sendt derned af en årsag.

Hans hustru kender til oplevelserne på kostskolen, som han også siden har bearbejdet hos psykologer. I dag er han ramt af angst og PTSD.

- Det er ikke hver dag, jeg tænker på selve kostskolen, men jeg mærker følgerne af den hver eneste dag.

Derfor har det stor betydning for ham, at der nu kommer fokus på Gravenshoved, hvor 31 tidligere elever officielt er stået frem med fortællinger om misrøgt.

- Jeg har gået alene med det i så mange år, så det betyder noget, at der lige pludselig er andre, der også har oplevet de her ting.

For Mads Vigeholm er anerkendelsen det vigtigste.

- Det er vigtigt at blive hørt og at det bliver anerkendt, at vi har været udsat for det her. Både over for mig selv, de andre og resten, at det her er foregået, og det var sgu' ikke okay.

Til spørgsmålet om, hvordan de to år på Gravenshoved har påvirket hans liv, er svaret klart.

- Det har nok gjort, at jeg ikke har været i stand til at håndtere det liv, jeg gerne ville have haft. Men jeg gør mit bedste. Også for mine børns skyld, afslutter Mads Vigeholm.