Lokalt

Ni personer anholdt efter aktion på Københavns Rådhus

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

17 aktivister trængte onsdag ind på Københavns Rådhus. Ni af dem er blevet anholdt.

17 aktivister fra gruppen Extinction Rebellion trængte onsdag eftermiddag ind på Københavns Rådhus klædt ud som blandt andet insekter, padder, fugle og svampe.

Ni af dem er senere blevet anholdt, oplyser Københavns Politi til TV 2 Lorry.

- Vi får en anmeldelse fra rådhusbetjenten om at de er trængt ind. Det skal siges, at der er fri offentlig adgang på rådhuset, men vi får altså at vide, at de er uønskede derinde, siger vagtchef ved Københavns Politi Martin Kajberg til TV 2 Lorry:

- Det hele foregår helt roligt og uden dramatik, men de ønsker ikke at gå i dialog med os. Vi gør dem derfor bekendt med, at de er uønskede, og at de har to muligheder. Enten forlader de stedet, eller de bliver frihedsberøvet. Størstedelen vælger at rejse sig at gå, men ni bliver tilbage og bliver frihedsberøvet, siger han.

De ni personer bliver sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

Extinction Rebellions aktion kredsede om et ønske om et byggestop på natur i Danmark, oplyser gruppen i en pressemeddelelse. Ved aktionen deltog også medlemmer fra gruppen Arternes Ambassade København.

De 17 personer var klædt ud som diverse flora og fauna fra Amager Fælled på København og var trængt ind på teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsens (EL) kontor.

På gangen havde de hængt to bannere op, ligesom at de ifølge pressemeddelelsen "summer, flyver, fløjter, gror og snerrer" akkompagneret af violinspil.

Byggeprojektet på Amager Fælled blev i august stoppet af København Byret. Et flertal i Københavns Kommune ønsker dog, at byggeriet føres videre.

- Rådhusets politikere planlægger at smadre vores lokale økosystemer med for eksempel Lynetteholmen og byggeprojekterne på Amager Fælled og Stejlepladsen til fordel for kortsigtet økonomi. Hvis vi skal løse klima- og biodiversitetskrisen bliver vi nødt til at gøre fredeligt oprør for et stærkt demokrati, hvor alle mennesker og arter bliver hørt, siger aktivisten Ellen Opdrup fra Extinction Rebellion i en pressemeddelelse.