Lokalt

Facebook køber, sælger og køber igen dansk grund

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Der skal laves indledende undersøgelser, før Facebook beslutter, om der skal bygges på grunden.

Facebook vender tilbage til Esbjerg og vil undersøge mulighederne for at bygge et datacenter i Andrup.

Techgiganten har nemlig købt den 212 hektar store grund ved Andrup i Esbjerg tilbage for 277 millioner kroner.

Det skriver Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

- Jeg er meget glad for, at Facebook er tilbage i Esbjerg og nu igen undersøger mulighederne for at etablere datacenter i Andrup. Underskrivelsen af købskontrakten er bare den første milepæl i denne proces, udtaler Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Venstre og tilføjer:

- Etableringen af et datacenter vil være fuldstændig i tråd med vores ambitioner om at blive en datahub. Samtidig vil opførelsen og driften af et nyt datacenter kunne tiltrække yderligere virksomheder på feltet til Esbjerg og skabe synergier med vores nuværende virksomheder, siger Jesper Frost Rasmussen.

Indledende undersøgelser

Inden Facebook beslutter, om der skal bygges et datacenter, skal der dog først være indledende undersøgelser, oplyser Facebooks talsmand, der også bekræfter købet af grunden.

- I de kommende måneder vil der blive udført nogle indledende, forberedende arbejder, som vil være med til at understøtte den videre udvikling af arealet. Opførelsen af et datacenter starter først, når der er truffet en endelig investeringsbeslutning. Vi er desuden glade for at samarbejde med så godt et team i vores undersøgelser af, hvordan Esbjerg eventuelt kan understøtte vores forretnings fremtidige behov, siger Lukasz Lindell, talsmand for Facebook.

Droppede i første omgang at bygge

I oktober 2018 bekræftede Esbjerg Kommune efter længere tids hemmelighedskræmmeri, at Facebook havde købt grunden ved Andrup. Men i marts 2019 oplyste Facebook så, at virksomheden opgav planerne om at etablere et stort datacenter på grunden.

- Vi har besluttet at skrinlægge vores projekt vedrørende et datacenter i Esbjerg. Efter 12 måneder med omfattende undersøgelser af projektet, inklusive væsentlige investeringer i den konkrete grund, er vi nu nået til et punkt, hvor vi kan træffe en fuldt oplyst beslutning, skrev Facebook dengang i en mail.

Facebook oplyste dengang, at de var nået frem til, at grunden ved Andrup ikke var den rette placering for deres datacenter i Europa. Men nu har Facebook altså ombestemt sig.