Lokalt

Kærestepar har begge skiftet køn

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Kaare Laursen er født som kvinde, men lever som mand. For Jamie Lili Hågen Nørgaard er det lige omvendt. I dag er de kærester.

Spørgsmålet kom som en stor overraskelse for Jamie Lili Hågen Nørgaard.

Hun lå i sengen en forårsaften i 2020 med sin kæreste Kaare Laursen og talte om løst og fast. Men pludselig tog samtalen en drejning.

- Har du egentlig overvejet, om du er en transkønnet kvinde?

Jamie Lili Hågen Nørgaard vidste ikke, hvad hun skulle svare. Hun havde på det tidspunkt identificeret sig som nonbinær i fire år – altså hverken som mand eller kvinde. Tanken om, at hun måske i virkeligheden var kvinde, havde hun skubbet til side, hver gang den dukkede op.

- Hvorfor spørger du om det?, svarede hun.

Kaare Laursen havde bemærket, at Jamie Lili ofte gik med makeup og cardigans, og at hun havde stilletter på til fest. Hun talte bedst med kvinderne på lærerseminariet, hvor de på det tidspunkt begge studerede.

Jamie Lili Hågen Nørgaard blev mundlam. Hun havde kendt Kaare Laursen i et år, og de havde været kærester i en måned. Men det var første gang nogensinde, der var en, der så hende præcis, som hun så sig selv.

- Det var så befriende. Jeg havde gået og haft de tanker selv så længe, og pludselig var der en anden, der så sandheden. Jeg blev set, siger Jamie Lili Hågen Nørgaard.

Hun og Kaare Laursen danner i dag par som mand og kvinde. Men de har været på hver deres lange rejse med op- og nedture for at nå dertil.

Hvad vil det sige at være transkønnet?

Når man er transkønnet stemmer ens kønsidentitet ikke overens med det køn, man blev tildelt ved fødslen – i modsætning til ciskønnede, hvis kønsidentet stemmer overens med det biologiske køn. 

At være transkønnet har intet at gøre med ens seksuelle orientering. 

Kilder: LGBT+ Danmark, Sproget.dk

Barn i den forkerte krop

22-årige Kaare Laursen er født som pige, men opførte sig mest af alt som det, han kalder for en "klassisk dreng". Han brød sig ikke om at gå i kjole eller lave "pigeting". Han havde stort set kun drengevenner.

Da han kom i puberteten, tog han mere afstand til at være pige. Han ville ikke gå med makeup, og til sin konfirmation havde han i modsætning til de andre piger bukser og bluse på.

Som barn elskede Jamie Lili Hågen Nørgaard, der i dag er 28 år, at have kjole på. Hun legede altid med pigerne og drømte om at være som dem.

Inderst inde vidste jeg godt, jeg var transkønnet

Jamie Lili

Hvad føles rigtigt?

For Jamie Lili Hågen Nørgaard var det først, da hun afsluttede gymnasiet, at hun begyndte at definere sig som nonbinær. Hun ville ikke kaldes for han, men de. Hun ændrede også navn i samme periode.

- Inderst inde vidste jeg godt, jeg var transkønnet. Jeg turde bare ikke sige det højt. Det var nemmere at sige, at jeg var nonbinær, siger hun.

For Kaare Laursen var det i gymnasiet, han indså, at hans sande køn ikke passede til hans krop.

Han kendte ingen transkønnede, så han søgte information på nettet. Da han kunne genkende sig selv i mange af de historier, han læste, bad han sine nærmeste venner om at prøve at kalde ham Kaare i stedet for dåbsnavnet Julie og han i stedet for hun. Han ville afprøve, om det føltes rigtigt.

Et halvt år senere stod det klart, at det ikke var en prøveperiode. Han var en mand. Nu skulle han fortælle det til sine forældre.

Det er kun min krop, jeg vil ændre

Kaare Laursen

Han skrev dem et brev, hvor han fortalte, at han var transkønnet, og at han allerede på det tidspunkt havde været til konsultation hos lægen med henblik på kønsskifte.

- Mine forældre, især min mor, tog det heldigvis meget pænt, og hele min familie er i dag meget støttende. Da det gik op for dem, at jeg stadig er mig, og at det kun er min krop, jeg vil ændre, var de ikke så afskrækkede, siger Kaare Laursen.

Har fået et positivt forhold til kroppen

For både Kaare Laursen og Jamie Lili Hågen Nørgaard gik det stærkt, da de først var sprunget ud. Det kunne ikke gå hurtigt nok med at få den krop, de drømte om.

Allerede et par dage efter Kaare Laursen sprang ud for sine forældre, søgte han om juridisk kønsskifte. Et halvt år senere hed han officielt Kaare og havde et cpr-nummer, der ender på et ulige tal.

Jeg har fået et positivt forhold til min krop

Kaare Lausen

I mellemtiden blev han udredt af en psykolog på Center for Kønsidentitet ved Aalborg Universitetshospital. Et år senere begyndte han på testosteronbehandling.

- Jeg har været i behandling i tre år nu, og man kunne hurtigt se en stor forskel. Det har gjort, at jeg har fået et positivt forhold til min krop, siger han.

Behandlingen, som Kaare Laursen skal være i resten af livet, gør, at han har fået mere hår på arme og ben, skægvækst, bredere kæbeparti og dybere stemme. Han har også været under kniven to gange. Æggestokkene, som producerer østrogen, er fjernet, og det samme er brysterne.

Måske skal Kaare Laursen opereres igen og have en såkaldt bundoperation, hvor man får konstrueret en penis. Men da der kan være mange komplikationer ved det, står det ikke øverst på ønskelisten.

- Jeg har det fint med at se ud, som jeg gør. Jeg har lært at acceptere det og leve med det, siger han.

Der skal ske mere

Det er anderledes for Jamie Lili Hågen Nørgaard. Hun har endnu ikke fået foretaget en bundoperation, selvom det er et stort ønske. Der er kun én kirurg i Danmark, som kan foretage operationen, og der er en venteliste på fem til seks år.

I dag er det snart to år siden, hun sprang ud som kvinde. Siden har hun skiftet juridisk køn, og for seks måneder siden startede hun i østrogenbehandling.

Udseendemæssigt er der ikke sket så meget, som hun ønsker. Hendes hårvækst på kroppen er blevet mindre tæt, især på armene, brystet og maven. Hun har også fået en større barm, men hun er langt fra i mål.

- Der kommer formentligt til at ske meget mere. Fedtdepoterne vil flytte sig, og mine hofter vil blive større. Min store drøm for mit udseende er at få lavet en top- og en bundoperation og generelt komme til at se mere feminin ud, siger Jamie Lili Hågen Nørgaard.

Mens Kaare Laursens behandling gør, at han får en dybere stemme, påvirker østrogenbehandlingen ikke stemmen. Derfor skal Jamie Lili Hågen Nørgaard selv træne sin stemme, hvis den skal blive lysere.

Drømmer om at blive familie

Aftenen i 2020, hvor Kaare Laursen stillede Jamie Lili Hågen Nørgaard det store spørgsmål, blev skelsættende for dem begge to.

På det tidspunkt var han kærester med en nonbinær person. Nu er han kærester med en kvinde.

Men det betyder ikke noget, for Kaare Laursen forelskede sig i Jamie Lilis personlighed – ikke hendes køn. Jamie Lili Hågen Nørgaard har det på samme måde, da de begge er panseksuelle. Det betyder, at man kan blive tiltrukket af andre uanset køn.

I dag læser Kaare Laursen fortsat til lærer, mens Jamie Lili Hågen Nørgaard læser til pædagog. Parret bor sammen i Jelling.

Jamie Lili Hågen Nørgaards allerstørste drøm er at blive gravid, men det er ikke muligt. På netop det punkt gør det allermest ondt på hende, at hun er født i den forkerte krop.

- Jeg har været meget ked af, at det ikke er muligt. Men jeg har også altid haft en drøm om at adoptere børn. Der findes så mange børn rundt omkring, som har brug for en mor og far, siger hun.

Det unge par har mange drømme, og de håber særligt på, at drømmen om at adoptere nogle børn og måske også blive plejeforældre går i opfyldelse.