Her er fem ting, du (måske) ikke vidste om Folketingets åbning
Folketingets åbning er en traditionsrig begivenhed med tyk streg under traditionerne.
Det er en festdag og en traditionsdag, hver gang det er den første tirsdag i oktober, og Danmarks folkevalgte - samt en række andre notabiliteter - samles til Folketingets åbning.
Åbningen markerer starten på et nyt folketingsår, og på deltagerlisten står blandt andet repræsentanter fra Kongehuset, som tager plads og overværer åbningsceremonien fra kongelogen i folketingssalen.
De akkompagneres af personer med prominente offentlige embeder som blandt andet tæller repræsentanter fra Højesteret og Ombudsmanden.
Fast program
Dagen for Folketingets åbning følger en fast skabelon. Den indledes med en gudstjeneste for alle Folketingets medlemmer afholdt i Christiansborg Slotskirke klokken ti.
Klokken 11.45 modtager Folketingets Præsidium medlemmerne af Kongehuset i Rigsdagsgården på Christiansborg, og klokken tolv indledes åbningsmødet.
Mødet ledes af aldersformanden, der er det folketingsmedlem der har siddet længst. Det har siden 2011 været Bertel Haarder, der overtog titlen efter Niels Helveg Petersen.
Nyt præsidium vælges
Første punkt på dagsordenen er valget af ny formand til Folketingets Præsidium. Det er som regel et såkaldt fredsvalg, hvor et enigt Folketing vælger en ny formand.
Herefter vælges fire næstformænd, der repræsenterer Folketingets fire største partier.
Statsministerens åbningstale
Efter valget af et nyt præsidium er det tid til statsministerens åbningstale. Formelt hedder det, at statsministeren skal afgive en "redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger".
Det betyder, at statsministeren skal gøre status på centrale punkter i riget og give en indikation af, hvilke områder regeringen vil fokusere på i løbet af det kommende år.
Åbningstalen i dag er politisk og danner grundlag for åbningsdebatten, der ligger om torsdagen og traditionelt er en af de længste debatter, Folketinget afholder i løbet af året.
Talen har dog ikke altid været politisk. Da talen første gang blev afholdt i 1850, var det kongen, der formelt var leder af regeringen, og derfor også ham, der talte. Siden overtog statsministeren den tjans, men først fra 1960'erne blev talen politiseret - før det mindede det mere om en nøgtern redegørelse over kommende lovforslag.
2020 var anderledes
Folketingets åbningsdag i 2020 var en af de mere anderledes åbninger på grund af corona.
Gudstjenesten blev flyttet til Holmens Kirke for at kunne overholde de daværende afstandskrav, og flere partier valgte at begrænse antallet af folketingsmedlemmer, der var fysisk til stede ved åbningen.