Lokalt

Fjernvarmekunder i klemme: - Man regner jo ikke med, at varmen pludselig er væk

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Øland Kraftvarmeværk lukker til nytår, fordi varmen er blevet for dyr. Borgere skal derfor selv finde ud af, hvordan de får varme i huset.

Det knitrer sagte fra Jesper Hansens udendørs pejs, som han har i haven i Østerby ved Limfjorden. Her sidder han ofte og hygger sig.

Men til vinter bliver det alvor. For hvis ikke Jesper Hansen gør noget, så er den udendørs pejs hans eneste varmekilde fra 1. januar, hvor Øland Kraftvarmeværk lukker.

- Jeg synes, det er en lortesituation. Man flytter jo ikke ind i et hus med fjernvarme og regner med, at fjernvarmen lige pludselig er væk, siger en frustreret Jesper Hansen.

Dyr fjernvarme

Øland Kraftvarmeværk er det fjerdedyreste af sin slags i Nordjylland. Det koster godt 21.000 kroner om året at opvarme et standardhus på 130 kvadratmeter.

Den pris har fået fjernvarmekunder til at melde sig ud, så der nu kun er 147 tilbage. Derfor er det på en ekstraordinær generalforsamling blevet besluttet at lukke værket.

- Vi lukker, fordi varmeprisen er blevet for dyr. Hvis man selv køber en varmepumpe, kan må få en billigere varme, siger formand for Øland Kraftvarmeværk Bjarne Frost.

Jeg vil fandeme ikke bruge penge på det lort

Jesper Hansen

I 1993 blev Øland Kraftvarmeværk opført for at sikre elforsyningen. Overskudsvarmen fra elproduktion blev solgt som fjernvarme. Da priserne på el faldt, indførte man et tilskud til kraftvarmeværkerne – det såkaldte grundbeløb.

Men i 2018 blev grundbeløbet afskaffet, og det betød, at varmen blev dyrere på mange mindre kraftvarmeværker. Værket har forsøgt at få prisen på fjernvarme ned ved at skifte fra gas til træpiller, men da der er langt mellem husene på Øland, har værket et varmetab på 40 procent i deres rør.

Vil koste op mod 110.000 kroner

Mange af værkets kunder vælger at installere en varmepumpe derhjemme. Det har Bjarne Frost valgt at gøre. Med den kan de få varme i huset for kun 5000 kroner om året. Men et varmepumpesystem kan koste mellem 80.000 og 110.000 kroner at få installeret. Det er ikke alle, der kan lave den investering. Og Jesper Hansen vil ikke.

- Så står jeg selv med alt bøvlet, hvis nu lortet går i stykker, og det gør det. Jeg vil fandeme ikke bruge penge på det lort, siger Jesper Hansen.

Bjarne Frost erkender, at det er en træls situation, fjernvarmekunderne står i. Hvis ikke man selv har pengene til en varmepumpe, kan det ifølge Bjarne Frost være svært at få banker og realkreditinstitutter til at låne penge til folk, der bor på Øland.

- Der er nogle enkelte, der er hårdt ramt. Hvis man er pensionist og ikke har nogen penge, så er det selvfølgelig et problem, siger Bjarne Frost.

Hvis ikke vi har varme i huset, så kan vi da sætte os ud til pejsen

Jesper Hansen

Fusion som redningskrans

Tilbage i 2012 var Veddum-Skelund-Visborg Danmarks dyreste kraftvarmeværk. Den position kom værket væk fra ved at koble sig på Hadsund Kraftvarmeværk med en rørledning.

Andre små kraftvarmeværker er nødt til at gøre noget lignende, hvis de skal overleve, mener værkets formand, Anders Andersen, der også sidder i bestyrelsen i Dansk Fjernvarme.

- For nogle værker er det oplagt, at de skal prøve at finde sammen med et større værk i et driftssamarbejde eller i en fusion, siger Anders Andersen, der påpeger, at der kan være en del personale- og driftsomkostninger at spare ved at gå flere sammen.

På Øland har de undersøgt, om de kunne redde sig selv ved at investere i solvarme eller blive koblet på fjernvarmen i Brovst, men det var forgæves.

- Hvis vi skulle investere i solvarme, så ville det koste syv millioner kroner, og så ville vi spare 65 kroner. Det er jo ingenting, siger Bjarne Frost.

Præstbro måtte også lukke

Øland Kraftvarmeværk er ikke det første, der må give op. I 2020 lukkede Præstbro Kraftvarmeværk, efter at deres varme var blevet for dyr. Og 79 andelshavere måtte selv ud at finde en anden måde til at få varme i deres huse.

- Vi havde hellere set, at vi kunne fortsætte. Men vi kan også forudse, at det automatisk vil lukke ned på et tidspunkt, fordi kunderne vil flygte herfra med de priser, der kommer, sagde formanden for Præstbro Kraftvarmeværk til TV 2 Nord den 26. februar 2020.

På Øland regner Jesper Hansen med, at han ender med at tegne abonnement på varmepumpe i en lejeaftale. Han forventer, at prisen for varme cirka bliver den, han giver i dag. Ellers er der jo altid den udendørs pejs.

- Hvis ikke vi har varme i huset, så kan vi da sætte os ud til pejsen. Jeg kan da stadig finde ud af at tænde et bål, fnyser Jesper Hansen.