Lokalt

Sygeplejersker trukket i løn efter protest

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Aarhus Kommune trækker sygeplejersker i løn, efter de tirsdag morgen nedlagde arbejdet. Onsdag gør de det igen.

Der bliver kontant afregning, efter sygeplejerskerne i område syd i Aarhus tirsdag formiddag nedlagde arbejdet i en time.

Det gjorde sygeplejerskerne efter eget udsagn i sympati med deres kollegaer på sygehusene, som er ansat af Region Midtjylland.

- Vi viser, at vi støtter vores kolleger inde på hospitalet. Det er dem, der har taget slæbet, fordi vi indtil videre ikke har været omfattet af strejken, lød det her til formiddag fra sygeplejerske i område syd, Lotte Kruse Nielsen.

Nu tager Aarhus Kommune til genmæle og varsler, at det kommer til at koste en times løn.

Det meddeler kommunen tirsdag eftermiddag i en skriftlig kommentar fra HR-chef i Sundhed og Omsorg Steen Lee Mortensen:

- Arbejdsgiver og tillidsrepræsentanten har orienteret sygeplejerskerne om, at der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse og opfordret sygeplejerskerne til at genoptage arbejde. Konsekvensen af arbejdsnedlæggelsen er, at sygeplejerskerne vil blive trukket i løn for det tidsrum, hvor de har strejket. Kommunernes Landsforening vil efterfølgende vurdere om sagen skal rejses i Arbejdsretten.

Vi er bekymrede for fremtidens sundhedsvæsen i kommunen

Lotte Kruse Nielsen, sygeplejerske i område syd, Aarhus Kommune

Regionerne varsler bod

Dermed følger Aarhus Kommune i sporet på Danske Regioner, som mandag meldte ud, at arbejdsnedlæggelserne kan ende med at blive en sag for Arbejdsretten med henblik på at få idømt sygeplejerskerne en bod for det overenskomststridige fravær.

- De overenskomststridige arbejdsnedlæggelser er til stor gene for patienterne. Hvis de fortsætter, vil vi tage sagen til Arbejdsretten med henblik på at få de pågældende idømt en bod, lød det mandag i en skriftlig udtalelse fra Danske Regioner.

De kommunalt ansatte sygeplejersker i Aarhus sagde tirsdag, at de fortsætter arbejdsnedlæggelsen onsdag, hvor de ligesom tirsdag vil nedlægge arbejdet mellem klokken 9 og 10.

Andre steder i regionen fortsætter de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser også. Således nedlægger sygeplejerskerne på både Horsens og Randers sygehus ifølge TV 2 Østjyllands oplysninger arbejdet fra klokken 7.45 og en time frem onsdag morgen.

Klarer akutte opgaver

Tirsdag forklarede sygeplejerske Lotte Kruse Nielsen, at strejken handler om at bakke op om den utilfredshed, der er blandt landets sygeplejersker, når det kommer til deres arbejds- og lønvilkår.

- Vi er utilfredse med regeringsindgrebet. Vi er bekymrede for fremtidens sundhedsvæsen i kommunen. Her er arbejdsvilkårene stramme, ligesom i regionerne.

De kommunale sygeplejersker understreger, at de trods arbejdsnedlæggelserne vil tage hånd om akutte opgaver.