Coronavirus

Udsat for coronaracisme på gaden i Danmark: - Folk tror, jeg er en superspreder

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Flere danskere med asiatiske gener beretter om racisme som følge af coronapandemien.

"Wuhan-taber", "Kineser" og "Skrid hjem til der, hvor du kommer fra".

Det er blandt nogle af de tilråb, som 19-årige Emil Son Holm og 18-årige Kamilla Vellendorf Vestergaard har fået med på deres vej, når de har begivet sig rundt i det offentlige rum under coronapandemien.

Der er den her konstante frygt for at blive opsøgt af den her ubehagelige opmærksomhed.

Emil Son Holm, student

De kender ikke hinanden. Det eneste, de har tilfælles, er, at de har asiatiske gener, og at de under coronapandemien har oplevet flere tilråb, nedsættende ord og ubehagelige oplevelser i relation til coronavirus.

- Det starter med, at man bliver udstødt. Mennesker distancerer sig fra en i offentligheden, og pludselig begynder det at tage til. Folk kommer med grimasser eller andre former for nedladende kommentarer. Jeg har endda oplevet at blive spyttet efter, forklarer Emil Son Holm, der er adopteret fra Kina og bosat i Indre By i København.

Kamilla Vellendorf Vestergaard er halv sydkoreaner og er født og opvokset i Danmark. Til daglig læser hun hf i Roskilde, hvor hun bor. Hun har aldrig før oplevet, at fremmede for eksempel anråber hende, og hun fortæller, at folk nogle gange opfører sig som om, hun er en superspreder.

- Jeg har oplevet at sidde i en bus, hvor et ældre ægtepar skal til at sætte sig ved siden af mig på modsatte side, men så ser manden mig og siger til sin kone, at de ikke skal sidde der, fordi hun – altså jeg – spreder corona, fortæller hun.

Og de er langt fra de eneste, der har samme oplevelser.

En rapport fra Institut for Menneskerettigheder dokumenterer, at minoriteter har været særligt udsat for had under covid-19-pandemien. Ifølge rapporten har covid-19-pandemien utvivlsomt haft stor betydning for mange adopterede personer fra asiatiske lande og det, de oplever i det offentlige rum. Og også andre minoriteter har oplevet lignede ting.

En følelse af at blive fremmedgjort

Emil Son Holm har altid følt sig dansk og som en del af fællesskabet. Men det seneste års eskalering af tilråb og grove hændelser såsom at blive spyttet på uden for sit hjem, har gjort ham usikker og ked af det.

Det er nærmest blevet en hverdagsting

Kamilla Vellendorf Vestergaard, hf-studerende

- Det er en følelse af, at man har gået rundt hele sit liv og følt sig som en del af noget, og lige pludselig bliver man totalt fremmedgjort. Og uanset hvem der siger det, vil det starte en følelse af ikke at høre til. Det er en ubehagelig følelse, som ikke er let at komme af med, forklarer han.

For ham var de daglige hændelser så opslidende, at nedlukningen var kærkommen. For så vidste han, at han ikke blev opsøgt af fremmede mennesker med nedladende kommentarer.

Stadig en del af hverdagen

Men selvom pandemien er på retur, så er hadet og hændelserne ikke forsvundet.

For Kamilla Vellendorf Vestergaard er det snarere reglen end undtagelsen.

- Jeg synes, det er mærkeligt, at folk gør det, men jeg reagerer ikke på det, fordi det nærmest er blevet en hverdagsting, siger hun.

For Emil Son Holm har hændelserne haft konsekvenser for hans hverdag. Hændelserne har bidt sig så hårdt fat i ham, at han har måttet få hjælp af en psykolog for at bearbejde det. Og han kæmper stadig med at gå uden for sin dør.

- Når det kommer så tæt på ens hjem, som da jeg blev spyttet på, så føler man, det kan ske alle vegne, og så begynder man jo at blive lidt paranoid, når man skal på café eller ud med sine venner. Der er den her konstante frygt for at blive opsøgt af den her ubehagelige opmærksomhed, fortæller han.

Stop fordommene

Både Emil Son Holm og Kamilla Vellendorf Vestergaard har begge en appel til deres medborgere.

- I forhold til hverdagsracisme så ønsker jeg, at man skal stoppe med at have fordomme på grund af udseende, som om de kender mig på forhånd, for det gør de ikke, siger Kamilla Vellendorf Vestergaard.

- Jeg tror personligt, at for at komme racisme og diskrimination i hverdagen til livs, handler det om, at man skal respektere hinanden, man skal tale til hinanden med mere respekt og en bedre tone, så vil man også føle, at alle er på lige fod, lyder det fra Emil Son Holm.