Lokalt

Ulv blev set i Lille Vildmose i maj: Fem nye billeder viser, at den er blevet i området

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

De nye billeder fra vildtkameraerne bidrager med nye oplysninger om ulven – blandt andet at der er tale om en ung hanulv.

I slutningen af maj blev der set en ulv i det nordjyske naturområde, Lille Vildmose. Nærmere bestemt i Tofte Skov.

Det var en medarbejder fra Aage V. Jensen Naturfond, som ejer og forvalter størstedelen af Lille Vildmose, der så ulven og filmede den i området.

Dengang var der store spørgsmål, om ulven blot var på gennemrejse, eller om den siden videooptagelsen var blevet i området.

- Naturhistorisk Museum i Aarhus, som står for ulveovervågningen i Danmark, anbefalede, at vi satte nogle vildtkameraer op for at prøve at se, om vi kunne fange ulven nogle steder, forklarer Jacob Palsgaard Andersen, der er skovrider hos Aage V. Jensen Naturfond.

Forsøg med vildtkameraer gav pote

En anbefaling, som naturfonden valgte at følge for at blive klogere på, hvad der sker i naturområdet og for at blive klogere på forvaltningen af det.

Gennem hele sommeren har en håndfuld vildtkameraer derfor forsøgt at fange nye billeder af ulven, og det har nu givet pote.

- Der var én gang, hvor vi tømte et kamera, hvor der var tre billeder. Og så har der været ét billede efterfølgende, og ét billede igen efter det. Så vi har fem billeder herinde, siger skovrider Jacob Palsgaard Andersen til TV 2 Nord.

De nye billeder besvarer nu det ubesvarede spørgsmål fra maj. Ulven er altså – indtil videre – blevet i området.

- Ulven er blevet hængende her lidt tid, men vi ved jo stadig ikke, om den bliver her (i fremtiden, red.). For mens vi står og taler her, kan den jo være gået videre til et helt andet sted. Det ved vi jo ikke, siger Jacob Palsgaard Andersen og uddyber:

- Så derfor er det en vedvarende monitorering, at vi har vildtkameraerne hængende, så vi en gang imellem kan få et billede af den, forklarer han.

Akustisk overvågning kan individgenkende ulve

For at blive endnu klogere på rovdyret er Aalborg Universitet nu gået i gang med at overvåge ulven i Tofte Skov via akustisk udstyr.

- Akustisk overvågning er en metode, hvor man overvåger dyr i området – men man gør det via lyd, forklarer Hanne Lyngholm Larsen, der er biolog ved Aalborg Universitet, og som har skrevet speciale om netop det.

Med dette redskab kan man i fremtiden monitorere ulve via deres hyl samt individgenkende dem gennem hylet. Det forklarer Sussie Pagh, der er biolog og seniorforsker ved Aalborg Universitet.

- Redskabet med at individgenkende ulvene via deres hyl er forholdsvis nyt, og det kan formentlig med tiden bruges til at finde ud af, hvor mange ulve der er i Danmark, så man dermed kan følge dem, siger Sussie Pagh og uddyber:

- Metoden er afprøvet andre steder i verden men endnu ikke officielt brugt her i Danmark, men det er vi nu i gang med. Så vi håber at fange nogle ulvehyl fra Lille Vildmose, siger hun til TV 2 Nord.

Der kan på ét af billederne, der er taget en tidlig morgen, ses en lille tap, så vi kan registrere, at det er en hanulv. Og på kropsbygningen ser det ud som om, at det er et yngre individ.

Jacob Palsgaard Andersen, skovrider, Aage V. Jensen Naturfond

Line Østergaard Jensen er specialestuderende i biologi ved Aalborg Universitet, og hun fortsætter Hanne Lyngholm Larsens arbejde med at individgenkende ulve via akustisk overvågning.

- Jeg synes, det er helt vildt spændende at kunne være med til at bidrage til en ny metodeudvikling i mit speciale, siger Line Østergaard Jensen til TV 2 Nord.

En af fordelene ved det akustiske udstyr er, at det kan afdække et større geografisk område, end vildtkameraerne kan.

- Med vildtkameraerne er man afhængig af, at dyrene går forbi dem (før kameraerne aktiveres, red.). Så derfor er det her et rigtig godt supplement til kameraerne, fordi man netop får den her store 'range' undersøgt, forklarer Line Østergaard Jensen.

Nu bliver ulvelort analyseret

De nye billeder fra vildtkameraerne har nu givet Aage V. Jensen Naturfond flere informationer omkring ulven i Lille Vildmose.

- Vi mener at kunne se, at det er den samme ulv på alle optagelser, siger skovrider Jacob Palsgaard Andersen og fortsætter:

- Der kan på ét af billederne, der er taget en tidlig morgen, ses en lille tap, så vi kan registrere, at det er en hanulv. Og på kropsbygningen ser det ud som om, at det er et yngre individ, siger han til TV 2 Nord.

Jacob Palsgaard Andersen fortæller, at de derudover også har samlet ulvelort op fra skovbunden og sendt det til analyse – i håbet om at blive endnu klogere på hanulven.

- Det kunne være lidt om; hvor kommer han så fra? Og er han i familie med nogle af de andre ulve, vi kender fra rundt omkring i landet?, siger Jacob Palsgaard Andersen.

ULVE I DANMARK

Det er Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus, der står for den nationale ulveovervågning i Danmark. De anslår, at der lige nu er ti voksne ulve og mindst fire hvalpe i landet. Heraf er én af dem hanulven fra Lille Vildmose.

Ifølge Miljøstyrelsen blev den første bekræftede ulv i Danmark fundet død i Nationalpark Thy tilbage i november 2012.

Kilde: Miljøstyrelsen samt Kent Olsen, videnskabelig chef på Naturhistorisk Museum og ansvarlig for ulveovervågningen.