Sygehus må genåbne lukket coronaafsnit - 95 procent er uvaccinerede

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

På Odense Universitetshospital (OUH) stiger antallet af indlagte med coronavirus.

Det går den forkerte vej med antallet af indlagte på OUH.

Netop nu har sygehuset 12 indlagte, hvoraf en ligger på intensivafdelingen. Det er en kraftig stigning i forhold til sidste uge.

Derfor er man på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på OUH ved at forberede plads til flere. Fra på mandag åbner man for fem nye pladser, og man kan hurtigt opgradere til 13 nye pladser.

- Hvis vi kigger helt nøgternt på tallene, så har det jo været en tidobling på ti dage. I sidste uge lå der en til to - nogle gange ingen. I den her uge er vi oppe på at have 12, siger Anne Øvrehus, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q.

Genåbning

Afdelingen har tidligere været anvendt til coronapatienter, men i takt med at flere blev vaccineret, og smitten dalede, lukkede afsnittet for flere måneder siden.

Nu er dog behov for det igen, og det er særligt patienter uden vaccinen, der har brug for det, fortæller Anne Øvrehus.

- Det ser ud til, at smitten har fået godt fat i de uvaccinerede, for 95 procent af de patienter, vi har indlagt, er ikke vaccinerede eller har kun lige fået første stik og er ikke beskyttet endnu, siger hun.

Hun fortæller, at det primært er personer mellem 20 og 50 år, der er indlagt. Nogle få er ældre, som har en tilstand, der gør, de ikke er beskyttet af en vaccine.

Flere på arbejde

På grund af stigningen i smittede har det været nødvendigt at kalde syv ekstra sygeplejersker og syv ekstra sosu-hjælpere på arbejde. De 14 ansatte kommer fra andre afdelinger for at hjælpe med coronapatienterne.

69 procent af fynboerne er færdigvaccinerede, og Anne Øvrehus håber, at det faktum, at mange lader sig vaccinere, kan være med til at sikre, at smitten ikke løber løbsk.

- Vi håber, det kan gøre, det ikke bliver en bølge, men bare et skvulp, siger hun.

- Vi sætter vores lid til vaccinationer, og at folk tænker sig om og lige tænker, om det er nødvendigt at være tæt med alle, eller om vi lige skal vente til smitten kommer lidt ned.

Der er i løbet de seneste syv dage konstateret 478 smittetilfælde på Fyn.

Opråb fra overlæge

Et andet sygehus, der oplever øget pres, er Sygehus Lillebælt i Kolding. Sygehuset er det sygehus i Region Syd med flest respirator-patienter indlagt. Situationen får Lisa Seest Nielsen, der er overlæge på intensivafdelingen, til at komme med en klar opfordring:

- Se nu at blive vaccineret.

Til AvisenDanmark fortæller hun, at de indlagte typisk er folk, som ikke har ladet sig vaccinere.

- Vi får efter en pause i sommer nu igen covid-patienter, og Kolding Sygehus er faktisk det sygehus med flest covid-patienter på intensiv afdeling i Region Syddanmark for øjeblikket. Det skyldes, at der er en ret stor procentdel af borgerne i regionen, som ikke ønsker at blive vaccineret eller af den ene eller anden årsag i hvert fald ikke er blevet det endnu, siger Lisa Seest Nielsen.

Ifølge seneste tal er der lige nu 115 patienter indlagt med corona på danske hospitaler. Heraf ligger 16 på intensiv. Syv har brug for en respirator.