Lokalt

Evakuerings-fly fløj hjem for at hente fodboldhold

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Fodboldklubben FCK havde booket evakueringsfly, som landede i København onsdag med kun 15 passagerer ombord. Klubben afviser at have presset på.

Det vakte undren, da et evakueringsfly landende i Københavns Lufthavn onsdag morgen. Ombord var der 14 nordmænd og en person med opholdstilladelse i Danmark, og ellers var flyet, der har plads til 172 passagerer, tomt.

Men ifølge piloten, så gav det fin mening at flyve hjem med det næsten tomme fly, fordi det var lejet ud til en anden kunde, og det danske DAT-fly kunne derfor ikke blive i Islamabad.

- Der sidder 15 mennesker i Islamabads lufthavn, der har ventet i 12 timer på at komme afsted. Det er en vurderingssag, om de skal blive siddende i lufthavnen yderligere 24 timer og vente på måske ti eller 20 personer mere, siger Jesper Rungholm, der var pilot i flyet og administrerende direktør i selskabet Danish Air Transport (DAT), som stod for flyvningen.

I Islamabad kunne Jesper Rungholm se to SAS-fly, der som han selv ventede på at tage imod evakuerede borgere fra Afghanistan. Og det var en medvirkende årsag til, at de rejste hjem.

Desuden var flyselskabet kontraktlig forpligtigede til at udføre en flyvning fra København onsdag.

FCK afviser pres

Den kontraktlige forpligtigelse var til fodboldklubben FC København, der skulle til det centrale Tyrkiet, hvor de torsdag skal spiller kvalifikationskamp i Conference League mod Sivasspor.

Men klubben afviser at have lagt pres på for at få flyet hjem.

- Vi fik en mail i nat, hvor vi fik besked om, at vores fly ikke kunne nå hjem, så selskabet ville finde et nyt til os. Det accepterede vi, siger Jes Mortensen, der er kommunikationschef i FCK, til TV 2.

- Da vi skulle flyve, var det rigtige fly så kommet hjem alligevel. Det er ikke noget, vi har noget med at gøre. Vi har ikke krævet noget fly hjem.

Havde der ikke stået andre fly i Islamabad, som kunne transportere evakuerede hjem, så havde det ifølge Jesper Rungholm været en anden situation.

Plads til 172

Der var 15 ombord på MD 83-flyet, der landede onsdag morgen i Københavns Lufthavn. Flyet lettede fra Islamabad tirsdag aften og på hjemturen mellemlandede det i Georgiens hovedstad, Tbilisi.

DAT-flyet har plads til 172 passagerer. Udenrigsministeriets forklaring på, at der kun var 15 med flyet, er, at det er en vanskelig operation at evakuere folk.

TV SYD fangede Jesper Rungholm kort efter landingen i København.

- For os er det er i princippet en flyvning som alle andre. Den største forskel er, at vi ikke på forhånd ved, hvad der skal ske, og hvornår vi skal flyve. Vi har ikke været i nærheden af nogen form for uro. Islamabad ligger langt fra Kabul, og i Pakistan går livet videre som normalt, siger Jesper Rungholm.

Han siger desuden, at de er klar til flere evakueringsflyvninger, men at de for nuværende ikke er booket til flere.