Lokalt

Søren Gade: Vi må ikke glemme, hvorfor vi gik ind i Afghanistan

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Fremstillingen af, at Danmarks indsats i Afghanistan de seneste mange år har været forgæves, er forkert, mener tidligere forsvarsminister.

Taliban fortsætter sin fremmarch i Afghanistan, og i disse timer er den islamistiske militante bevægelse, ifølge nyhedsbureauet Reuters, ved at trænge ind i Afghanistans hovedstad, Kabul.

Samtidig bliver der arbejdet på højtryk på at få hentet udsendte medarbejdere og lokalt ansatte på den danske ambassade hjem i sikkerhed, og det står efterhånden klart, at Taliban med al sandsynlighed snart har magten i landet.

På trods af den tristesse der kan ramme én, så er jeg bare nødt til at holde fast i, at vi lykkedes med at fjerne Osama bin Laden

Søren Gade, tidligere forsvarsminister, Venstre

Alt imens sidder en tidligere forsvarsminister fra Holstebro og følger med hjemme i Danmark. Og det med stor tristhed over udviklingen i landet, men også med ærgrelse over, at Danmarks indsats i Afghanistan af mange i medierne nu bliver karakteriseret som spildt.

Søren Gade (Venstre), der var Danmarks forsvarsminister fra april 2004 frem til februar 2010, minder om, hvorfor danske soldater i første omgang blev sendt til Afghanistan.

- Det billede, der bliver tegnet i pressen i dag, er noget ensidigt. Man skal huske, hvorfor vi tog til Afghanistan. Det gjorde vi på ryggen af en hel verden, som rædselsslagen så til, at Osama bin Ladens terrorister fløj ind i to tårne i New York og dræbte flere tusinde mennesker.

- Vi tog til Afghanistan for at fjerne det styre, der tillod Osama bin Laden at træne terrorister. Det lykkedes vi med 100 procent, siger Søren Gade i dag til TV MIDTVEST.

Sidste mål lykkedes ikke

Venstremanden erkender, at det seneste mål, såkaldt 'nation-building', ikke er blevet indfriet. Men det var ikke med det sigte, at danske soldater oprindeligt blev sendt afsted. Det opstod, da Osama bin Laden blev jagtet ud af landet og senere dræbt.

- Vi ændrede målet til, at nu skulle vi hjælpe dem til at få en forfatning, sørge for at der kom nogle rettigheder til kvinder og børn. Militær fra hele verden har i NATO-regi givet politikerne dernede et vindue, hvor man så skulle prøve at løse de konflikter, der var i landet. Og det er rigtigt, at vi åbenlyst ikke er lykkedes med den del, siger Søren Gade.

Men for ham er det vigtigt at huske på, at målet blev flyttet, og fordi det sidste ikke lykkedes, er det forkert at kalde hele indsatsen spildt.

- På trods af den tristesse, der kan ramme én, så er jeg bare nødt til at holde fast i, at vi lykkedes med at fjerne Osama bin Laden og de terrorister. Og vi kan ikke fortælle, hvor mange terrorister verden er gået glip af, fordi vi har været der, men der er ingen tvivl om, at det har været et mere sikkert sted, i den tid vi har været i Afghanistan, fordi vi har forhindret terror i at komme ud fra landet.

Soldater fortjener respekt

I sin tid som forsvarsminister i 00’erne har Søren Gade flere gange været med til at begrave soldater, der har mistet livet under operationer i Afghanistan. Men han mener bestemt ikke, at de har kæmpet forgæves, fordi Taliban nu er ved at overtage magten.

- Det er helt ubærligt for alle, der har mistet en søn, datter, mand eller hustru i krig. Prisen ér for høj for alle, der har mistet. Men det, der blev fortalt dengang, gælder stadig – de var med til at gøre verden til et mere sikkert sted, fordi man fjernede Osama bin Laden og var med til at forhindre, at der kom en ny Osama bin Laden, så længe der var den militære tilstedeværelse.

- Ved siden af de positive ting gjorde de også noget godt for civil befolkningen, da de var der. At det så falder sammen på et tidspunkt, betyder jo ikke, at det ikke gjorde en forskel for nogen, da det blev gjort, siger den tidligere Venstre-minister til TV MIDTVEST.

Soldaterne har fortjent også at få at vide, hvad vi lykkedes med i stedet for bare at sige, at alt har været forgæves

Søren Gade, tidligere forsvarsminister, Venstre

Af respekt for de efterladte til dem, samt alle øvrige udsendte, vil han gerne minde om, at det hele ikke er så sort-hvidt, som det kan synes lige nu.

- Det, synes jeg i hvert fald, at vi skylder de mange soldater, der har været udsendt fra hele verden, inklusiv de familier, der har mistet, og de soldater, der bærer på ar. Soldaterne har fortjent også at få at vide, hvad vi lykkedes med i stedet for bare at sige, at alt har været forgæves, siger Søren Gade.

- Jeg insisterer på, at de også har krav på respekt og historien om, hvad der lykkedes i stedet for det modsatte.

Ifølge nyhedsbureauet Ritzau har cirka 12.000 danske soldater været udsendt til landet. Flere har været udsendt flere gange. Således har der været cirka 21.000 udsendelser til Afghanistan fra Danmark siden 2002.

37 personer er blevet dræbt eller er omkommet som følge af kamphandlinger. Syv personer er døde ved sygdom, ulykke eller anden skade, som ikke direkte kan forbindes til kamphandlinger.