Protest mod stort broprojekt: - Man har ikke overvejet støj og forurening
Politikerne i Randers Kommune drømmer om en ny bro til flere hundrede millioner kroner, men andetsteds i kommunen virker drømmen som et mareridt.
Randers har brug for en ny bro.
Den 60 år gamle Randersbro ved den sydlige indgang til midtbyen er en af landets mest trafikerede strækninger uden for hovedstaden, og en ny bro vil kunne afhjælpe trafikkaos og hjælpe i kampen mod vandmasserne.
Sådan lyder argumentationen fra blandt andre borgmester Torben Hansen (S).
Derfor er det helt store mål nu at bygge en ny såkaldt klimabro over Gudenåen. Den kan lede noget af trafikken øst om midtbyen og sikre den mod oversvømmelser i forbindelse med det stadigt voldsommere vejr.
- Det er et meget stort problem. Det er ikke et spørgsmål om, hvis vandet kommer, men udelukkende hvornår det kommer. Derfor arbejder vi med at få lavet klimabeskyttelse og en klimabro, der vil inkludere en dæmning, siger Torben Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.
Kommunen vil selv spare omkring 300 millioner kroner op, men projektet vurderes at koste 550-600 millioner kroner at fuldende. Så for at bane vejen for et tilskud fra staten havde Torben Hansen mandag inviteret transportminister Benny Engelbrecht (S) på flodtur.
Protest fra private
Den måske kommende bro vækker ikke glæde overalt i Randers, for på den nordlige side af Gudenåen er nogle beboere bange for, at broen vil pumpe alt for meget trafik ind, hvor der ikke er klar til det.
- Ikke når vi flytter trafikken ud i boligområder, siger borgmesterkandidaten for listen Østbroen, Erik Bo Andersen, da TV2 ØSTJYLLAND møder ham ved den nuværende Randersbro.
- Den støj, vi hører nu, flytter vi med ud i de boligområder, som bliver generet af den støj, belastning og CO2-forurening, som man overhovedet ikke har taget med i overvejelserne.
Men det her er et af de mest støjende steder i Danmark. Hvorfor giver det ikke mening at flytte det?
- Det giver også mening at flytte den, bare længere ud, så man får en total ringforbindelse E45 i nord til E45 i syd, siger Erik Bo Andersen.
Tilbage på flodturen forstår borgmester Torben Hansen ikke meget af modstanden mod den foreslåede bro.
- Hvis vi skal have trafikken væk fra Randersbro, så skal vi have en bro, der ikke ligger så langt væk, at den ikke kan aflaste den nuværende, siger han.
Drømmen eller mareridtet er dog stadig et stykke væk, og regeringen står da ikke umiddelbart heller ikke klar med den pose penge, kommunen søger.
- Jeg sidder ikke på statens finanser. Det er noget, vi må kigge på løbende, siger Benny Engelbrecht, der dog godt kan se gode takter i forslaget.
- Jeg lytter til de ønsker og ikke mindst gode ideer, der findes. Jeg kan godt lide ved det kommunale broprojekt, at det løser mange ting på en gang. Det, synes jeg, er inspirerende.