Lokalt

Nu træder nye regler i kraft: Køber du hus, skal du udskifte eller skrotte gamle brændeovne

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Formålet er, at mindske partikelforureningen fra ældre brændeovne, som fører til for tidlige dødsfald.

Køber du hus med brændeovn er du fra og med søndag 1. august forpligtet til at skrotte eller udskifte brændeovnen, hvis den er produceret før 2003.

Du får et år til at skille dig af med den gamle brændeovn og sker det ikke, kan det koste bøder.

Sådan er ordlyden i en ny lov vedtaget af Folketinget, som nu træder i kraft. Ideen bag er at komme af med en god del af de 260.000 ældre brændeovne i de danske hjem, som ifølge Miljøministeriet er produceret før 2003

Brændeovne er nemlig en af de største syndere, når det kommer til luftforurening. Hvert år koster partiklerne fra brændeovnene 400 danskere livet, da de fører til hjertekarsygdomme og luftvejslidelser.

- Baggrunden for, at Folketinget har vedtaget den lov, er, at partikelforurening fra blandt andet brændefyring er en meget væsentlig kilde til sundhedsrelaterede sygdomme og også for tidligere dødsfald i Danmark, siger funktionsleder i Miljøstyrelsen Niels Henrik Mortensen til Ritzau.

Langsom forandring

Udfordringen for de ældre brændeovne er, at de udleder op mod fem gange så mange partikler som de nyere modeller.

- Vi skal have renere luft både i byerne og på villavejene i hele landet. Det er derfor, vi skal have udskiftet eller skrottet de gamle brændeovne, sagde miljøminister Lea Wermelin (S) i forbindelse med vedtagelsen af loven tilbage i december sidste år.

Professor på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet Jørgen Brandt mener, at de nye regler er udmærkede, men at forandringen kommer til at gå meget langsomt.

- Det er et skridt i den rigtige retning, men hvor stor effekten bliver er svært at sige, da det bliver en langsom udskiftning, har han tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

Svend Erik bor i et 70´er villakvarter i Risskov, hvor rigtig mange huse har brændeovne, selvom der også er fjernvarme. Video: TV 2 Østjylland

Svanemærkede kan også forurene

Personligt så professoren gerne, at man strammede reglerne endnu mere, da nye svanemærkede brændeovne ifølge ham også kan forurene, hvis man fyrer forkert op i dem.

- I moderne tid er det overflødigt at have brændeovn i sit hjem, hvis man for eksempel har fjernvarme eller naturgas. Man kunne derfor også vælge at lave restriktioner på brændeovne de steder, hvor man har fjernvarme eller naturgas i huset og sige, at der må man slet ikke have brændeovne. Hvis man skal have hurtig effekt, så er det den måde, man kan gå frem på, lød det tidligere fra Jørgen Brandt.

I maj 2021 kom regeringen med et yderligere udspil, der skal komme forureningen fra brændeovne til livs:

Man vil give kommunerne mulighed for at forbyde brændeovne produceret før 2008 i områder med kollektiv varmeforsyning. Ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) betyder det, at 220.000 gamle brændeovne kan blive berørt.

.