Lokalt

Storkeungerne Astra og Zeneca er fundet døde i gylletank

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

- Jeg er så ufattelig ked af det. Sådan lyder det fra Jess Frederiksen, der er formand hos storkene.dk.

- Så mange drømme og så meget arbejde er nu slut, og det er forfærdeligt.

Sådan siger formanden i foreningen storkene.dk, Jess Frederiksen, til TV SYD, da det står klart, at der ikke er håb for, at Astra og Zeneca overlever en tur i en gylletank tæt på deres rede i Smedager.

Begge storke er lørdag formiddag hejst op af gylletanken af Tinglev Frivillige Brandværn, der har hjulpet med specialudstyr, men ungerne står desværre ikke til at redde.

Så mange drømme og så meget arbejde er nu slut, og det er forfærdeligt

Jess, Frederiksen, formand, Storkene.dk

Jess Frederiksen er i en slags chok efter nyheden om, at storkeungerne er døde. Ungerne er klækket i dagene mellem 14. og 16. maj og er dermed to og en halv måned gamle, og de var næsten klar til at trække sydpå.

- Om to til tre uger ville de have lettet fra reden og begynde deres vintertræk, og vi havde sådan glædet os til at følge Zeneca, der jo havde en GPS-sender på ryggen. Det er virkelig meget sørgeligt, siger Jess Frederiksen.

Ungerne var næsten klar til vintertrækket

Det er samme GPS-tracker, der sendte meldingen om, at Zeneca sidst var set i gylletanken fredag formiddag, og da hverken den eller søster Astra var på reden i Smedager natten til lørdag, frygtede medlemmerne i storkeforeningen for deres liv:

- Det sker desværre ikke sjældent, at storke ryger i gylletanke. Det er sket syd for grænsen også, og det er som oftest den visse død. Det går ret stærkt, men ingen tvivl om, at det ikke er nogen rar død, siger Jess Frederiksen.

Nye unger får GPS-sender påmonteret søndag

Selvom vi ikke får lov at følge Astra og Zeneca, så bliver det, om alt går vel, faktisk muligt at følge andre danskfødte storkeunger på deres træk sydpå.

Søndag eftermiddag får en unge i hver af rederne i Rens og Broderup nemlig påmonteret samme type GPS-tracker som Zeneca havde på ryggen. Også de bliver mulige at følge via Animal Tracker.