Lokalt

Ekstremt skybrud rammer Kalundborg

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Kalundborg blev mandag ramt af et voldsomt skybrud, hvor store dele af byen blev oversvømmet.

Den lyseblå sommerhimmel blev mandag eftermiddag udskiftet med et voldsomt skybrud over store dele af Kalundborg. Flere veje i byen blev oversvømmet.

Jeg kan ikke huske, hvornår det sidst har været så vildt

Jens Nielsen, TV-Kalundborg

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut blev der målt hele 42 millimeter regn på en halv time. Det er tæt på et tredobbelt skybrud.

- Det er voldsomt. Jeg kan ikke huske, hvornår det sidst har været så vildt. Vandet står meget højt i flere gader, det er nærmest hele byen, som er oversvømmet, siger Jens Nielsen fra lokalmediet TV-Kalundborg.

Skybruddet er ifølge TV2 Vejret det femte-kraftigste skybrud målt over 30 minutter i Danmark siden 2011. Der skal normalt mere end 15 millimeter på en halv time til for at få et skybrud.

- Der er lavet nye kloaker siden blandt andet i Elmegade, hvor der ligger supermarkeder og sådan, som altid har været hårdt ramt af skybrud. Men den var fuldstændig oversvømmet, for vandet væltede ind over fortovet og det hele, siger Jens Nielsen.

- Der er sgu ikke nogen kloaker, der kan tage så meget vand, tilføjer han.

Flere steder i landet er der blevet registreret skybrud de seneste dage. Det skyldes en varm og meget fugtig luft, der blæser ind over Danmark fra øst og sydøst. Kombinationen af varme og fugt er de perfekte ingredienser til byger, der i dagens løb kan blive særdeles kraftige.

Voldsomme vandmasser påvirker trafikken

Selvom regnen er holdt op, er trafikken flere steder i byen stadig udfordret af de massive vandmasser.

- Folk prøver at liste igennem vandet, mens andre forsøger at vende rundt og bakke væk. Men der er vand alle vegne, siger Jens Nielsen.

Vejdirektoratet oplyser på sin hjemmeside, at der er vand på mange veje, og at en bil er havareret.

Men det er ikke kun det centrale Kalundborg, der bliver udfordret af det voldsomme skybrud. I udkanten af byen skaber det også problemer.

- Der var sateme knald på, siger Jesper Nielsen, som bor i udkanten af Kalundborg.

- Pludselig blev det bare mørkt, så blæste det op og begyndte at tordne – og så kom regnen. Det regnede helt vildt, og strømmen gik lige pludselig, tilføjer han og fortæller, at strømmen efter lidt tid er kommet tilbage.

Længere mod syd ramte dagens første skybrud ved Rye på Vestsjælland. På 30 minutter mellem klokken 14.20 og 14.50 faldt der 27,9 millimeter, hvilket er tæt på dobbelt skybrud.

På radarbilledet fra klokken 14.25 ses det tydeligt, at bygerne over Vestsjælland er meget kraftige.

De byger der har givet flere skybrud på det vestlige Sjælland driver lige nu op over Djursland hvor de kan give både lyn, torden og kraftig regn. I det nordvestlige Jylland buldre det fortsat, da nye tordenbyger bliver ved med at opstå nord for Holsterbro og ved Vborg.