Lokalt

Dreng redder 83-årig kvinde fra at drukne

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Den 83-årig kvinde modtog førstehjælp på stranden, efter at hun var ved at drukne ud for Marielyst Strand.

En 13-årig dreng fra Taastrup var med til at redde en 83-årig kvinde, da hun var ved at drukne ud for Marielyst Strand på Falster.

Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Det er enormt flot gjort, når han kun er 13 år gammel

Peter Walentin, politikommissær ved Beredskab Syd

Episoden fandt sted mandag eftermiddag ud for den nordlige del af Marielyst Strand. Her var kvinden, som stammer fra Næstved, på stranden sammen med sin søn og besluttede at gå i vandet alene.

- Kvinden er dårligt svømmende og kommer ud på for dybt vand, og så ser sønnen, at hun flere gange får hovedet under vandet, fortæller Peter Walentin, politikommissær ved Beredskab Syd.

Det var fralandsvind, og kvinden risikerede at drive endnu længere væk fra land. Men i nærheden lå den 13-årige dreng på et paddleboard og padlede rundt. Sønnen så drengen fra stranden og råbte til ham i håbet om, at han kunne nå ud til kvinden.

- Drengen kommer hen til kvinden og ser, at hun har hovedet under vandet. Han får hende trukket op, hvorefter han opdager, at hun har problemer med sin vejrtrækning og sluger vand, siger Peter Walentin.

- Han trækker hende ind til stranden, hvor han sammen med andre badegæster giver hende førstehjælp, tilføjer han.

Politiet roser handlekraftig ung mand

På stranden blev kvinden, der var ved bevidstheden, lagt i aflåst sideleje og fik ydet førstehjælp.

- Kvinden kastede op på stranden og havde blå læber, siger Peter Walentin.

DE FEM BADERÅD

1. Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: TrygFonden

Derfor blev der ringet 112, hvorefter både politi og en ambulance hurtigt ankom til stedet. Ambulancen fragtede efterfølgende kvinden til Nykøbing Falster Sygehus, hvor hun blev indlagt.

- Hun har det efter omstændighederne godt, siger Peter Walentin.

Dagen derpå roser politiet den 13-årige dreng for hans resolutte indsats.

- Det er en handlekraftig ung mand, og det er enormt flot gjort, når han kun er 13 år gammel, siger Peter Walentin.

Nu overvejer politiet at indstille den 13-årige dreng til en belønning.