Lokalt

Flot plante i grøftekanten kan give forbrændinger

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Kommune advarer nu mod grøftekantsplante, der i øjeblikket står i fuldt flor.

Den er stor, står rank, har en smuk gullig-grøn farve - og den kan give dig store forbrændingssår.

Skærmplanten Vild Pastinak har spredt sig mange steder, og selvom den ikke er helt så giftig som sin kendte fætter Kæmpebjørneklo, så er den stadig leveringsdygtig i mange dårlige oplevelser.

Nu advarer Odsherred Kommune direkte mod planten, hvis saft sammen med sollys kan give forbrændingssår, eksem og vabler.

I området har der tidligere været eksempler, hvor borgere har været i nærkontakt med planten og har fået forbrændinger - blandt andet en skoleklasse fra Høng og en børnehave fra Nørre Jernløse.

Planten er let at genkende. Blomsterne kan måske minde lidt om hyldeblomster - men modsat de fleste andre skærmplanterne er blomsterne ikke hvide, men grøngullige.

Ikke kun mennesker, men også vores husdyr kan blive ramt af plantens saft. Blandt andet hundesnuder og hestemuler er udsatte for plantens gift.

Munke havde den med

Planten blev i sin tid indført til Danmark af katolske munke, der mente, at den havde medicinske egenskaber mod blandt andet gigt. De brugte dog ikke selv planten, da de mente, at den også var fremmende for potensen.

De seneste 20 år har planten dog spredt sig eksplosivt i Danmark. Forklaringen kan ifølge eksperter være, at vi ved at bekæmpe konkurrenten Kæmpebjørneklo har givet Vild Pastinak bedre levebetingelser. Samtidig har de seneste års klipning af grøftekanter givet planten optimale leveforhold.

Hvis du får saft fra vild pastinak eller kæmpe-bjørneklo på huden, kan forbrænding forhindres ved at skylle saften af. Skyl med vand inden for de første fem til ti minutter efter berøring, så kan de fleste gener undgås, lyder rådet fra Miljøestyrelsen.

Giften gør huden følsom overfor sollys, og derfor kan generne også forhindres ved at holde huden tildækket og skærmet mod solen i mindst 48 timer efter berøringen. I alvorlige tilfælde kan flere måneders tildækning være nødvendigt.