Lokalt

Mangler 60 ferieafløsere - ældre risikerer at undvære bad og rengøring

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Ældre og sårbare borgere i Silkeborg Kommune risikerer at få rykket eller helt aflyst deres besøg af hjemmesygeplejen i sommerferien.

Silkeborg Kommune mangler omkring 60 vikarer og ferieafløsere, og det tvinger personalet til at prioritere eksempelvis rengøring og bade fra.

- Det er uværdigt. Det er de ældre, som bliver taget som gidsler i det her spil, siger formand for seniorrådet i Silkeborg Kommune, Erling Prang.

Han mener, at det er politikernes prioriteringer, som er skyld i, at man nu står og mangler personale.

- Når man skærer så meget i kroner og øre på ældre og sundhedsområdet, så skal der opstå problemer på et eller andet tidspunkt, siger Erling Prang til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter.

- Vi har sagt flere gange, at vi er meget bekymret for, hvad det her vil ende med, siger Erling Prang.

Vi har sagt flere gange, at vi er meget bekymret for, hvad det her vil ende med.

Erling Prang, formand for seniorrådet.

Kan få konsekvenser helt ind i august

Silkeborg Kommune har i et brev til kommunens ansatte skrevet, at personalemanglen vil få konsekvenser helt ind i august.

- Det betyder, at vi kommer til at prioritere i besøg og indsatser frem til midten af august i hjemmeplejen, sygeplejen, træningsenheder og plejecentrene, skriver konstitueret sundheds- og omsorgschef i Silkeborg Kommune, Steffen Brun, i brevet.

Det vil få stor betydning for dem, der står midt i det hele – nemlig hjemmesygeplejerskerne.

- Lige nu skal vi selv til at tage ansvar for, hvad det er for nogle opgaver, vi kan nå – og hvad vi er nødt til at aflyse, siger hjemmesygeplejerske Line Rosenkvist til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun mener, at det i sidste ende vil gå ud over borgerne.

- Vi er rigtig bange for, at det kommer til at gå ud over patientsikkerheden i sidste ende. Og at vi kommer i klemme på den måde.

Appellerer til forståelse

Silkeborg Kommune har også sendt en appel til de praktiserende læger om forståelse for, at kommunen ikke kan varetage opgaver, som de normalt tager sig af.

- Det her er noget, vores tillidsmandssystem har råbt op om det seneste halvandet år. Om at der var en udfordring i forhold til at rekruttere og fastholde sygeplejersker i kommunen, siger kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd, Hanne Holst Lang, og fortsætter.

- Det har man ikke lavet nogen langtidsmæssig løsning på, og derfor står vi nu i den her situation, siger hun.

Det er det samlede byråd, som skal stå til ansvar.

Erling Prang, formand for seniorrådet.

Hvem har ansvaret?

Ifølge formanden for seniorrådet, Erling Prang, er det politikerne, som er skyld i manglen på vikarer og ferieafløsere.

- Det er det samlede byråd, som skal stå til ansvar. Når man laver beskæring efter beskæring, så vil det vise sig på et eller andet tidspunkt, at nu er bunden ved at være nået, siger Erling Prang.

Gitte Willumsen (K), som er formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Silkeborg Kommune, er ikke enig i, at kommunen ikke har handlet.

Jeg synes, vi har været meget offensive for at prøve at rekruttere, men det er desværre ikke lykkedes for os.

Gitte Willumsen (Kons.), formand for Sundheds- og Ældreudvalget.

Gitte Willumsen mener tværtimod, at kommunen har gjort alt, hvad den kunne for at tiltrække tilstrækkeligt med vikarer og ferieafløsere.

- Vi har kontaktet Falck, som står for testcenterne i vores kommune, og sagt, at når I ikke kan bruge de unge mennesker længere, så fortæl dem, at vi mangler medarbejdere, siger Gitte Willumsen, der også fortæller, at kommunen - uden held - har forsøgt at rekruttere afløsere via sygeplejerskoler og social- og sundhedsskoler.

- Vi finder ikke dansk arbejdskraft til det her

Årsagen til, at der her i sommerferien mangler vikarer og ferieafløsere, er ifølge Gitte Willumsen, at der er flere, som forlader erhvervet, end der kommer ind.

- Når der går otte ud af arbejdsmarkedet, så kommer der kun fem ind. Med det stigende antal ældre vi får, så bliver vi mere og mere udfordret, siger Gitte Willumsen.

Hun mener, at løsningen kan være udenlandsk arbejdskraft.

- Jeg tror, vi er nødt til at erkende, at vi ikke finder dansk arbejdskraft til det her. Ligesom i andre brancher, så er vi nødt til at have ferieafløsere fra udlandet af. Det er ikke dem, der skal lave den personlige pleje og den sygeplejefaglige del, men i forhold til rengøring kunne vi godt bruge nogle, som vi får ind andre steder fra, siger Gitte Willumsen.