Lokalt

Endnu en russisk ubåd sejler gennem Storebælt – og flere er på vej

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

For anden dag i træk er en russisk ubåd set i Storebælt. Flere forventes at passere den næste tid, da de skal til en flådeparade i Sankt Petersborg.

Flere borgere har bemærket, at der har været ekstraordinær gennemfart i Storebælt de seneste dage.

Mandag blev en russisk ubåd spottet, da den sejlede under Storebæltsbroen og videre sydpå. Og tirsdag formiddag mødte det samme syn folk på bredden på Vestsjælland.

Og der er en god grund til, at de russiske krigsfartøjer pludselig er så synlige i dansk farvand. De er nemlig på vej til en stor flådeparade, den russiske pendant til Flådens Dag, i havnebyen Sankt Petersborg. Det skriver Forsvaret i en pressemeddelelse.

- Det er ved at være fast tradition, at russiske flådefartøjer og ubåde sejler gennem dansk farvand for at komme til flådeparaden i slutningen af juli. Og så længe de holder sig indenfor havretskonventionens regler, så er de i deres gode ret til at sejle igennem de danske farvande, udtaler chefen for Søværnskommandoens Nationale Maritime Operationscenter, Per Ring Henriksen.

En russisk ubåd sejlede mandag gennem dansk farvand på vej mod militærøvelse i Sankt Petersborg. Video: Jonas Skov Nielsen

Dansk forsvar følger tæt

Ubåden, der sejlede gennem Storebælt tirsdag formiddag, var en missilbærende ubåd af Dolgarukiy-klassen ved navn Knyas Vladimir. Ubåden er cirka 170 meter lang og har en besætning på op til 107 besætningsmedlemmer.

Tidligere tirsdag passerede et russisk krigsskib, en destroyer med navnet 'Admiral Kulakov', mens den atomdrevne ubåd ’Orel’ på 155 meter blev spottet i Storebælt mandag morgen.

Den ekstra trafik er hverken gået næsen forbi på civile borgere eller Forsvaret.

- Da en af vores hovedopgaver er at overvåge de danske farvande, følger vi normalt andre statsskibes færden enten på radar eller ved fysisk at sende skibe eller helikoptere af sted, for at følge dem på vej, lyder det fra Per Ring Henriksen.

Bygget under Den Kolde Krig

Det er nogle af de helt store ubåde, som russerne sejler gennem dansk farvand for tiden. Mandagens model er bygget under Den Kolde Krig og har kapacitet til både krydsermissiler og torpedorør.

Ditte Dyreborg, der er orlogskaptajn og ubådsekspert, fortæller til TV 2, at det med sine 154 meter i længden er en af verdens største ubådstyper.

- Det er en jagtubåd, hvis formål er at uskadeliggøre hangarsskibsgrupper, siger hun om ubådstypen, der er bygget under Den Kolde Krig.

Ditte Dyreborg påpeger, at også ville have svært ved at sejle særlig dybt under havoverfladen. For 'Orel' er bygget til meget større vanddybder.

- Den er så stor, at den vil have svært ved at manøvrere rundt i vores farvande, hvor vanddybderne er ret begrænsede. Nogle steder endda så lav, at den ville kunne skrabe bugen mod havbunden, hvis den vovede sejlads med stor hastighed, siger hun.

Forventer flere fartøjer

Hvis skibene sejler enkeltvis gennem danske farvande, har de ikke pligt til at melde deres gennemsejling til Danmark. Men hvis tre eller flere skibe sejler sammen, skal de varsle deres gennemsejling til de danske myndigheder, fremgår det af pressemeddelelsen.

De russiske krigsfartøjer er af særlig høj interesse for Forsvaret, da Rusland ikke er medlem af NATO, forklarer Per Ring Henriksen.

- Hvorvidt statsskibe af særlig interesse skal følges, beror på en vurdering i hvert tilfælde. Generelt gælder det, at alle krigsskibe og ubåde fra ikke-NATO-lande har særlig interesse og derfor bliver fulgt nøje, lyder det.

De kommende dage og uger frem mod den russiske Flådens Dag forventer Forsvaret, at flere fartøjer vil sejle gennem Storebælt på deres vej fra det nordlige Rusland til havnebyen.