Lokalt

900 førstehjælpere skal uddannes til touren - fynske Line er en af dem

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Nyborgenserne skal kunne hjælpe, hvis nogen falder om, når Tour de France besøger Fyn til næste år.

Når verdens største cykelløb til næste år finder vej til Fyn, kan rytterne trygt trampe alt, hvad de kan i pedalerne.

Der bliver nemlig masser af hjælp at hente på ruten, hvis uheldet skulle være ude. I Nyborg, hvor målstregen for anden etape ligger, har man som en af de danske Tour de France-byer indgået et samarbejde med TrygFonden om at uddanne frivillige i førstehjælp.

En af de frivillige er Line Østergaard, der bor i Nyborg. Hun har tidligere overværet en episode, hvor hun kunne have haft nytte af det.

- For et halvt års tid siden var jeg ude for en oplevelse, hvor jeg var med på sidelinjen, da en af mine venner var hjerteløber. Der kunne jeg se, hvor vigtigt det er, at man har overskud, for det er dyrebare minutter, det handler om, siger hun.

At være i stand til at yde førstehjælp og betjene en hjertestarter kan i mange tilfælde betyde forskellen mellem liv og død.

- Det er lidt pudsigt med sådan et førstehjælpskursus, for det er et af de kurser, man håber, man aldrig får brug for. Men hvis jeg skulle ende i situationen, vil jeg gerne være klædt på, så jeg har styr på det rent følelsesmæssigt og faktisk kan udføre sådan en opgave, siger Line Østergaard.

900 uddannes til at hjælpe

Projektet hedder En tryggere Tour og inkluderer alle de 13 danske byer, der til næste år lægger landevej til den store sportsbegivenhed.

Byerne har i fællesskab fået midler fra TrygFonden til at gennemføre i alt 900 førstehjælpeskurser. Heraf går 100 af dem til nyborgenserne.

Og det glæder byens borgmester, Kenneth Muhs (V).

- Jeg er super stolt af, at der i tilknytning til et Tour de France kommer sådan en idé, og at vi fremadrettet har et fællesskab, hvor endnu flere kan være med til at redde liv, siger han.

For Line Østergaard giver det også rigtig god mening at forberede sig på den store begivenhed.

- Det her bliver byens og Danmarks fest, og der kommer rigtig mange mennesker til sådan et arrangement. Jeg ville personligt føle mig tryg ved at vide, at der er en stor gruppe mennesker i den forsamling, der kan hjælpe, hvis det skulle være nødvendigt, siger Line Østergaard.

En million til tour-byer

Ideen til projektet kommer da også fra Nyborg Kommunes egen sundhedsafdeling og er udviklet i samarbejde med Roskilde Kommune.

De to byer er start og målby for tourens anden etape. Samlet har tour-byerne modtaget en million kroner fra TrygFonden og er igangsat med opbakning fra lederne af de præhospitale beredskaber.

- Vi er meget stolte af at være med i et projekt, som dels skaber et trygt event for de mange tilskuere, dels skaber en opmærksomhed på vigtigheden af at kunne førstehjælp og evnen til at betjene en hjertestarter, siger præhospital chef i Region Syddanmark, Gitte Jørgensen.

Anden etape af Tour de France i 2022 går fra Roskilde til Nyborg og foregår 2. juli.

De tre danske Tour-etaper

1. etape, 2. juli 2021

  • Start og mål i København
  • Enkeltstart
  • 13 kilometer

2. etape, 3. juli 2021

  • Start i Roskilde
  • 199 kilometer
  • 18 kilometer over Storebæltsbroen
  • Mål i Nyborg

3. etape, 4. juli 2021

  • Start i Vejle
  • 182 kilometer
  • Slut i Sønderborg