Lokalt

Delta-smittet mor sender 175 i isolation efter skoleafslutning

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Når en person smittes med delta-varianten, træder nogle ekstraordinære sikkerhedsprincipper i kraft.

Dårligt nok har 175 skoleelever på Klarup Skole sagt "god sommerferie" ovenpå endnu et skoleår præget af covid-19, før de igen oplever coronaens påvirkning.

En mor til to børn i henholdsvis sjette og første klasse er nemlig testet positiv med den særligt smitsomme coronavariant: Delta-varianten.

Det bekræfter skoleleder Gitte Scheuer overfor TV2 Nord.

- De børn, der var i skole sidste skoledag d. 25. juni, betragtes som nær kontakt og tredjeleds-kontakt, siger skolelederen i Klarup.

Når en person smittes med delta-varianten, træder nogle ekstraordinære sikkerhedsprincipper i kraft.

Dermed bliver ikke kun nærkontakter berørt. Også nærkontakter til en nærkontakt sendes i selvisolation.

- Derfor kan det virke voldsomt. Styrelsen for Patientsikkerhed kontakter alle familierne. Det er op til familierne og Styrelsen for Patientsikkerhed at vurdere, om deres børn skal isoleres eller ej, forklarer Gitte Scheuer til TV2 Nord.

FAKTA OM DELTA-VARIANTEN

  • Den nye Delta-variant er i øjeblikket på fremmarch i Danmark. Det skyldes, at den er mere smitsom end tidligere varianter. Omkring 60 procent af de nye positive tilfælde skyldes foreløbig Delta-varianten.
  • Indtil der er mere viden om Delta-varianten, skal nærkontakter til en nærkontakt også gå i selvisolation.
  • Nærkontakter kan komme ud af isolationen, når de har fået en negativ pcr-test på henholdsvis fjerde- og sjettedagen.
  • Borgere, der er færdigvaccineret behøver ikke at gå i selvisolation. De skal dog fortsat testes efter fjerde- og sjettedagen.
  • Borgere, der tidligere er smittet skal fortsat gå i isolation (ved mindre der er tale om samme variant) og testes fjerde- og sjettedagen.

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

En halv time til at smitte

Der blev spillet rundbold og bingo den sidste skoledag den 25. juni på Klarup Skole. Men børnene var ikke samlet i hallen, som de plejer, fortæller skoleleder Gitter Scheuer.

De to børn til den smittede mor opholdt sig, ligesom de øvrige elever på skolen, primært i og sammen med deres klasser denne dag.

- Det er kun i den halve time i 10-pausen, at børnene har været sammen med børn fra andre klasser. I princippet vil det kun være de to klasser, hvis det er den ”normale” coronavariant, forklarer Gitte Scheuer.

Udgør en femtedel af nye tilfælde

Delta-varianten udgjorde i sidste uge flere end 20,4 procent af alle nye smittetilfælde i Danmark. Det er mere end en tredobling fra ugen før, hvor Delta-varianten udgjorde 6,5 procent af tilfældene.

Delta-varianten er dermed godt i gang med at overtage smittebilledet fra Alfa-varianten, som fortsat er den dominerende variant herhjemme og tidligere var kendt som den britiske variant.

Udviklingen skyldes, at Delta-varianten er meget mere smitsom end de andre kendte varianter.

- Så der er altså en god grund til at gøre, som man gør, selvom det kan virke lidt voldsomt, siger Hans Jørn Kolmos til TV2.dk. Han er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Det gælder ifølge professoren om at få banket smitten med Delta-varianten så langt ned som muligt inden efteråret.

- Vi kan risikere at gå ind i efteråret med et meget ugunstigt udgangspunkt med en ret markant smittespredning fra den her variant. Og hvis først vi er inde i efteråret, ved vi, at det bliver højsæson for virus, siger Hans Jørn Kolmos.

Styrelsen for Patientsikkerhed havde endnu ikke kontakten alle familier onsdag aften klokken 22.00, da Gitte Scheuer henvendte sig til dem, men forventer at kontakten sker torsdag.

På Klarup Skole har der i alt været syv smittetilfælde under coronapandemien.