Grundejere hyrer biolog til at finde truet dyreart - vil have stoppet motorvej

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

En gruppe lodsejere er så trætte af, at Hærvejsmotorvejen muligvis kan gå igennem Randbøl-området, at de har hyret en biolog.

Et højt, sammentrykket hoved, et lysegråt bånd langs ryggens sider og en afstumpet snude.

Det er kendetegnene for det markfirben, som nu muligvis kan spænde ben for den omdiskuterede Hærvejsmotorvej. I hvert fald hvis det er op til beboerne i Randbøl-området, der lægger jord til en af de mulige linjeføringer for Hærvejsmotorvejen.

Myndighedernes såkaldte VVM-undersøgelse af området har tidligere konkluderet, at der ikke er noget i vejen for at opføre motorvejen i området, men det tager beboerne i området ikke for gode varer.

Motorvejsfrit omrĂĄde

40 lodsejere har derfor slĂĄet sig sammen og oprettet en lokal gruppe, der gĂĄr under navnet Naturkomiteen, og de er villige til at lade deres grunde frede, hvis det kan betyde, at omrĂĄdet bliver motorvejsfri.

De har derfor nu hyret en biolog i håb om, at han kan finde noget, som statens biologer har overset. Kort efter han begyndte sin undersøgelse, fandt han en truet dyreart.

- Jeg havde ikke regnet med at finde markfirbenene. Men allerede efter et par minutter så havde jeg fundet den første, siger Mathias Fløe Holm, der er jordbrugsteknolog og konsulent.

Mathias Fløe Holm er den konsulent, som Naturkomiteen selv har hyret.

Tre markfirben fundet

Indtil videre har biologen fundet tre markfirben i omrĂĄdet.

- Vi kan bruge det til at standse ulykken og få politikerne til at stoppe op og tænke sig om. Ja, det er vigtigt, vi henter vores børn til tiden, men vi mener også, det er vigtigt, at de kan opleve vild, stor, dansk natur, siger Mette Brudvig, der er medlem af Naturkomiteen.

Efter planen er biologens undersøgelse færdig om en uge – og den kan forlænges, hvis der gøres nye fund.

En truet art

Biologen fortæller, at markfirbenene er en truet art, og det er ikke noget, man støder på overalt, også selvom forholdene er i orden. Dette bekræfter flere uafhængige biologer til undersøgelsen, som TV SYD har talt med.

Det er ikke en showstopper at finde fredede arter. Man laver kompenserende tiltag, sĂĄ arten kan opretholde sin levevis

Leif Hald Pedersen, projektleder ved Vejdirektoratet

Fundet skaber derfor stor glæde i Naturkomiteen.

- Vi er godt klar over, hvad der er af forskellige ting og sager her, og vi kunne se, det ikke fremgik i statens undersøgelse af området, og så er vi nødt til at dokumentere det. Det handler om dokumentation, og nu har vi fået dokumenteret, at vi faktisk har fundet tre, siger Henning Have, der er medlem af Naturkomiteen.

Markfirbenet med pĂĄ forhandlingsbordet

Hærvejsmotorvejens endelige skæbne kan forventes at blive offentliggjort inden for de næste par uger. Niels Flemming Hansen, der er transportordfører for Det Konservative Folkeparti (K), siger, at forhandlingerne om Hærvejsmotorvejen er tæt på en afslutning, og han undrer sig over, at beboernes biolog finder markfirbenet, når statens undersøgelse ikke gjorde.

- Jeg er nødt til at sige, at jeg stiller spørgsmålstegn ved myndighedernes undersøgelse: Hvor grundig har den i virkeligheden været? Og er der mere i området, vi skal holde fokus på, siger Niels Flemming Hansen (K).

Transportordføreren kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse, om fundet af markfirbenene kan påvirke planerne om Hærvejsmotorvejen.

- Det, som kommer til at ske nu, er, at jeg kommer til at stille ministeren nogle spørgsmål om det. Hvis man ved, der er firben, som ikke er fundet under undersøgelsen, hvad må man så? Det skal vi have afklaret, for vi skal ikke begå ulovligheder, siger Niels Flemming Hansen (C).

Yderligere undersøgelser

Ifølge Leif Hald Pedersen, der er projektleder ved Vejdirektoratet, vil der være yderligere undersøgelser, hvis det bliver besluttet at kortlægge omfanget af den fredede dyreart.

- Det er ikke en showstopper at finde fredede arter. Man laver kompenserende tiltag, sĂĄ arten kan opretholde sin levevis, siger Leif Hald Pedersen.

Han tilføjer:

- Vi vil lave det pĂĄ bedst mulige grundlag, og hvis nogle har noget at bidrage med, sĂĄ tager vi gerne imod.

Projektlederen fortæller, at direktoratet har lavet 800 undersøgelser i de forskellige linjeføringer.