Lokalt

Slut med advarsler - politiet slår hårdt ned på larmende soundbokse

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Fyns Politi sætter hårdt ind overfor støjgener, som er et problem flere steder.

Sommeren har for alvor gjort sit indtog på Fyn, og med sig har den taget lyden af en dunkende bas.

Det sker til stor gene for mange fynboer, og så sent som onsdag aften sigtede Fyns Politi en ung mand med en soundboks for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

- Vi kan også vælge at påtale, men vi er meget efter det soundboks-værk, som generer mange. Derfor statuerer vi et eksempel og uddeler konsekvent bøder, siger politikommissær Jens Friis Christensen.

Anmeldelsen kom fra en nabo til Munke Mose, hvor en gruppe af unge mennesker havde med bragt en soundboks.

Næsten 50 anmelder på en weekend

I weekenden modtog politiet i alt 49 opkald om støj til gene.

Ifølge politikommisæren er den høje musik i det offentlige rum et generelt problem - særligt i Munke Mose og Eventyrparken i Odense.

- Så det sætter vi hårdt ind på, siger Jens Friis Christensen og forsikrer, at højtspillende fynboer ikke vil slippe med en advarsel.

Kendt fænomen

De mange støjgener er dog ikke et ukendt fænomen. Sidste år oplevede Fyns Politi et stigende antal anmeldelser om støj som følge af en sommer uden mulighed for at danse på diskoteket til den lyse morgen.

I august kom der på en weekend alene 87 anmeldelser ind om musik til ulempe.

Politiet kategoriserer forstyrrende larm fra musikanlæg som ”musik til ulempe”, og den slags kan komme fra både det offentlige rum eller fra private fester med for eksempel åbne vinduer eller altandøre. En overtrædelse på området resulterer i en bøde.

Her er reglerne om høj musik

  • Det kan straffes med bøde at spille musik, der er til væsentlig ulempe for naboerne. Det betyder, at det er forbudt at spille så høj musik i haven, at det generer naboerne.
  • Om musik i haven er til gene afhænger blandt andet af tidspunktet. Der er forskel på at spille musik om eftermiddagen og midt om natten.
  • Ofte vil politiet starte med at give en advarsel og opfordre til, at musikken bliver skruet ned. 
  • Politiet kan forbyde brug af højttalere, musikanlæg, musikinstrumenter eller lignende, når benyttelsen må antages at være til væsentlig ulempe for de omkringboende eller forbipasserende.

Kilder: Bolius, Ordensbekendtgørelsen.