Coronavirus

14 beboere og ni ansatte smittet på vaccineret plejehjem

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

I alt er 14 af plejehjemmets 64 borgere samt ni medarbejdere konstateret smittet med coronavirus.

14 borgere og ni medarbejdere på Nørremarken Plejehjem er konstateret smittet med covid-19.

Derfor er plejehjemmet per 9. juni blevet lukket for besøgende.

Det oplyser Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Kommunen skriver, at nedlukningen sker på baggrund af et smitteudbrud og efter påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi er i tæt dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed, som har udsted et besøgsforbud, og så overholder vi alle de arbejdsgange, der er i forbindelse med et smitteudbrud, siger Mette Olander, der er direktør for Velfærdsforvaltningen i Køge Kommune, til TV 2 Lorry og uddyber:

- De smittede borgere er isoleret på deres stuer, og de medarbejderne, der er syge, er blevet sendt hjem i isolation.

Kommunen oplyser, at samtlige smittede borgere er vaccineret mod coronavirus og i øjeblikket ikke udviser symptomer på sygdommen.

Ifølge kommunen vides det endnu ikke, hvor smitten er opstået, men Mette Olander fortæller, at udbruddet blev opdaget, da en medarbejder blev testet positiv ved en rutinetest.

- Vi opdagede det, da en medarbejder blev testet. Men det behøver jo ikke at være dén medarbejder, der har bragt smitten med. Det kan være hvem som helst, der er symptomfri for eksempel en medarbejder eller en pårørende.

- Når en medarbejder bliver testet positiv og har været på arbejde, så er det standardprocedure at teste alle medarbejdere og borgere, siger hun.

Mette Olander vil ikke udelukket at antallet af smittede kommer til at stige, men hun forventer, at man er ved at have omfanget.

Flere smitteudbrud på plejehjem

Det er langt fra første gang, at plejehjem i hovedstadsområdet bliver ramt af et udbrud med coronavirus - selvom både beboere og personale som bekendt er tilbudt vaccination.

I april blev flere beboere og ansatte på plejecentret Humlehusene i Albertslund Kommune konstateret smittet med coronavirus.

Også et plejehjem i Herlev og plejehjemmet Ørbygård i Rødovre Kommune har tidligere været ramt af smitteudbrud blandt vaccinerede beboere.

I forbindelse med de to sidstnævnte udbrud udtalte Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, at der kan være flere årsager til, at plejehjemsbeboere bliver smittet, selvom de er blevet vaccineret.

- Det, der formodentligt er sket, er, at deres immunforsvar ikke har reageret optimalt på vaccinen, og det betyder, at de ikke er i stand til at afvise infektionen.

- Det er klart, at får man først virussen ind på et plejehjem, så er det et relativ tæt og nært miljø, hvor en infektion nemt spreder sig, sagde han til TV 2 Lorry.

Også tidspunktet for vaccinationen og om alle ansatte er vaccinerede, kan være medvirkende faktorer på smitten.

Ingen vacciner beskytter 100 procent mod virus, men generelt gælder det, at vaccinerne i langt de fleste tilfælde beskytter mod alvorligere sygdomsforløb, skriver Lægemiddelstyrelsen i sin vejledning om coronavacciner.