Coronavirus

Unge lader sig smitte med vilje: - Kan du ikke lige spytte i min vodka-Redbull?

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Blandt unge i Aalborg florerer flere beskeder, hvor unge søger efter andre unge, der kan smitte dem. Lignende episoder er set i Sverige.

Hvis du som ung i eller omkring Aalborg bliver smittet med coronavirus, vil dit selskab måske være i ganske høj kurs blandt nogle unge.

I håbet om selv at blive smittet søger aalborgensiske unge helt bevidst andre coronasmittede, så de kan nå på den anden side af et sygdomsforløb, inden den står på studenterkørsel, fester og sommerferie. Det viser sms'er og andre onlinebeskeder, som TV 2 Nord har set.

Lykkes det dem at opsnuse et corona-sygdomsforløb, slipper de også for de hyppige tests, da en positiv coronatest giver immunitet fra 14. til 240. dag, efter den positive test er taget. På den måde bliver det muligt at tage i fitnesscentre og på caféer uden at skulle sikre sig en frisk, negativ test inden.

Julius Wendelbo er studerende på UCN, og han har flere eksempler på online-samtaler, hvor andre unge efterlyser en smittekilde.

- Der er jo nogen, der spørger "kan jeg ikke komme op og få en kop kaffe hos dig og få en krammer? Kan du ikke lige spytte i min vodka-Redbull?" siger Julius Wendelbo.

Kunne du selv finde på at blive smittet bevidst?

- Jeg har da tænkt tanken, men det er ikke noget, som jeg har gjort noget ved, siger Julius Wendelboe.

- Man skal ikke eksperimentere med coronavirus

På et pressemøde fredag i sidste uge i Aalborg hvor blandt andre direktør for sundhedsberedskabet i Aalborg Kommune, Jan Nielsen, deltog, bekræftede han, at han havde hørt rygter om unge i kommunen, som bevidst lader sig smitte.

- Jeg har hørt rygtet. Og jeg må komme med en opfordring: Det skal man ikke eksperimentere med. Vi ser altså også nogle alvorlige tilfælde blandt de unge mennesker, lød det fra Jan Nielsen.

Også Henrik Foget Jensen, der er indehaver af Zwei Grosse Bierbar i Jomfru Ane Gade, deltog i pressemødet. Han havde ligeledes hørt rygterne.

- Det skal man bare ikke gøre. Man leger med sit helbred. Vi skal tænke os om, så lad være med sådan noget, sagde Henrik Foget Jensen.

Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed har af flere omgange sagt, at de unge driver smitten, men kigger man på indlæggelses- og dødstallene, er det langt fra de unge, der fylder.

- Det er uforsvarligt og uanstændigt

TV2 Nord har tidligere kunnet dokumentere, at unge overtræder coronarestriktioner, når de fester i Aalborgs natteliv. Siden torsdag har alle barer i Jomfru Ane Gade været tvangslukket i et forsøg på at stoppe smittespredningen. Desuden er tre sogne i Aalborg i øjeblikket lukket ned på grund af høje smittetal.

At nogle unge i kommunen bevidst lader sig smitte, forarger Mads Duedahl (V), der er rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.

- Helt ærligt, så synes jeg, at det er uforsvarligt og uanstændigt over for fællesskabet. Vi har kæmpet så hårdt for at få incidenstallet ned, og hvis det er rigtigt, at nogen lader sig smitte med vilje, så synes jeg, det er helt uforståeligt for mig, siger han.

- Det kan aldrig nogensinde være en god idé

14 dage efter en positiv coronaprøve får de smittede tildelt et coronapas, og det gælder de efterfølgende seks måneder. Det er dog ikke noget, der får alle unge i Aalborg til bevidst at opsøge smittekilder. Det fortæller flere unge, som TV 2 Nord har talt med.

- Jeg synes måske, at det er lidt egoistisk faktisk, og man tænker måske ikke længere over det, end at man bare tænker på sig selv og ikke folk omkring sig, siger Simone Dahl fra Aalborg.

- Det kan aldrig nogensinde være en god idé at blive smittet med vilje. Man arbejder så hårdt på at dæmme op for den her sygdom, så jeg kan ikke se det som en god idé. Det er i hvert fald ikke noget, jeg ville gøre, siger Muhamed Ali, der er studerende ved Aalborg Universitet.

Tilbage hos Julius Wendelboe var han gerne fri for at stå i testkøer og kunne godt bruge de 240 dages coronapas, som en positiv coronaprøve ville give ham.

Hvorfor ringer du så ikke til en smittet kammerat og siger "vil du ikke lige spytte i glasset, og så kan jeg drikke det?"

- Det er nok primært, fordi jeg ville sætte mine bekendte i et etisk dilemma, og så tænker jeg selvfølgelig også på, hvad andre mennesker synes om den måde at agere på, men tanken har da strejfet mig, siger han.

Også et fænomen i Sverige

Fænomenet om at unge smitter hinanden for at blive immune har også været afdækket i svenske medier.

Sidste år mistænkte politiet i Østersund i Sverige gymnasieelever i byen for bevidst at smitte hinanden, angiveligt så de ville være immune til foråret, når de blev studenter.

Aftalerne blandt de unge foregik blandt andet ifølge politiet på det sociale medie Jodel. Efterforskningen af sagen blev dog hurtigt afsluttet, da politiet ikke havde nok materiale at gå videre med.

Efterforskningsleder Niklas Stjernlöf udtalte desuden til SVT, at det var uklart, om selve handlingen, hvor man bevidst smitter hinanden, er kriminel.