Lokalt

DF vil sidestille vanvidssejlads med vanvidsbilisme - både skal konfiskeres

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Det skal straffes med konfiskering af båden, hvis man sejler for stærkt i Københavns Havn. Det mener Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

Vanvidskørsel på vejene straffes med en konfiskering af køretøjet - og derfor skal vanvidssejlads på vandet straffes tilsvarende med en konfiskering af båden.

Det mener retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, som efter at have læst TV 2 Lorrys historie om vanvidssejlads i Københavns Havn, nu vil tage sagen op med justitsminister Nick Hækkerup (S).

Det vil give skrig og skrål, fordi der er nogen, der ikke vil bryde sig om at få taget sin båd

Peter Skaarup, DF

- Jeg mener, at politiet skal have beføjelser til at beslaglægge både, siger han.

- Vi er nødt til på Christiansborg at få lavet noget, der kopierer det, vi kender fra vanvidsbilismen, siger Peter Skaarup til TV 2 Lorry.

Og han er forberedt på, at ikke alle vil tage godt imod hans forslag.

- Det vil give skrig og skrål, fordi der er nogen, der ikke vil bryde sig om at få taget sin båd, men jeg tror, at det er det, der skal til.

Derfor vil Peter Skaarup bruge sin del af ministrenes spørgetid den kommende onsdag på at kræve, at loven mod vanvidskørsel på de danske veje også skal gælde på havene, når en båd sejler for stærkt.

Politiet skal altså, hvis det står til retsordføreren, kunne konfiskere båden, hvis den sejler mere end 100 procent for hurtigt eller sejler særligt hensynsløst, og han ser intet i vejen for at kopiere loven om vanvidsbilisme direkte over til vanvidssejlads.

TV 2 Lorry har vist flere billeder af hurtigt sejlende både til en sejlkyndig, der vurderer, at nogle af bådene, sejler med helt op 19 knob, hvilket svarer til 35 kilometer i timen. Altså tre gange så hurtigt som den tilladte maxhastighed.

- Det er alvor. Jeg synes, at vi skylder hinanden, at det ikke skal gå galt, som det gjorde den sommer med de to amerikanske kvinder. Det er et spørgsmål om tid, før der sker en ulykke igen, siger Peter Skaarup.

- Især nu, når vi nærmer os sommeren, er der mange, der bader og sejler i havnen og kanalerne. De risikerer alt, hvis der kommer en vanvidssejler. En havn er ikke en racerbane, så der skal absolut gøres noget.

Skærpede regler kræver politiets tilstedeværelse

Bo Schriver, der bor på Islands Brygge forklarede torsdag til TV 2 Lorry, at han bare i maj har ringet til Københavns Politi seks gange med anmeldelser af for hurtig sejlads.

Han er dog, efter eget udsagn, adskillige gange blevet affejet af politiet, som han ikke mener tager hans henvendelser alvorligt.

Ifølge sejlkyndig, Marianna Demant, er denne båd et eksempel på en båd, der 'fuldplaner', og det kan vidne om, at den sejler væsentligt stærkere, end det er tilladt.

Og det er ikke godt nok, erkender Peter Skaarup, der også erklærer sig enig i, at politiet ikke er nok til stede i Københavns Havn.

Adspurgt, hvorvidt skærpede regler for vanvidssejlads så overhovedet vil have en effekt, hvis politiet i forvejen ikke er til stede til at opdage, når bådene sejler for stærkt, svarer Peter Skaarup:

- Det er klart, at hvis der er mere mandskab, så er der også bedre mulighed for at være omkring havnen med flere både. Det er et spørgsmål om ressourcer, men jeg vil bede justitsministeren om at kigge på, om politiet har nok ressourcer til den her opgave.

Retsordføreren håber på, at hans spørgsmål til justitsministeren vil resultere i en redegørelse fra politiet, der kan klargøre, om problemet i havnen kan løses med strammere lovgivning og mere politi.

Det er en løsning, som Bo Schriver godt kan godtage, og han støtter også forslaget om, at man ligestiller vanvidssejlads med vanvidskørsel med alt, hvad det indebærer af skærpet straf:

- Jeg er meget glad for, at der bliver sat fokus på det, for der er virkelig et behov for, at man får stoppet de vanvidssejlere, der er i havnen. Jeg synes, at Peter Skaarups forslag til loven er et godt udgangspunkt. Det her skal bare stoppes, for ellers sker der flere dødsulykker, siger han til TV 2 Lorry.