Men in Black-demonstranter var iført militæruniform - skal undersøges af efterretningstjeneste
Flere politikere er utilfredse med, at demonstranter har iført sig militæruniform under demonstrationer mod regeringens coronarestriktioner.
I lørdags demonstrerede gruppen Men In Black i Aalborg mod regeringens coronarestriktioner. Her bar flere af demonstranterne militære uniformer, og det har nu ført til, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) efterforsker sagen. Det er nemlig ikke første gang, at demonstranterne er i militæruniform.
Forsvarets nuværende uniformsreglement forholder sig ikke klart til, hvorvidt ansatte må bære militære uniformer uden for tjenesten, og det fremgår heller ikke tydeligt, hvornår man som civil må og ikke må bære militæruniformer, som man lovligt kan købe via militære overskudslagre.
På trods af det uklare reglement er Venstres forsvarsordfører ikke i tvivl:
- Det er jo helt utilstedeligt, hvis man forsøger på at fremføre sig som noget andet, end det man er. En myndighedsperson er en i politi- eller militæruniform, og det skal borgerne helt klart kunne adskille. Det er klart ulovligt at fremføre sig for noget andet, end det man er. Og det er også ulovligt at iføre sig en myndighedsuniform. Så det her, det er ganske enkelt strafbart, siger Lars Christian Lilleholt og tilføjer:
- Problemet er jo, at det er svært for dem, der deltager i demonstrationen, eller for dem, der kommer forbi, at skelne, om det er en reel myndighedsperson, eller om det er en, der har pådraget sig eller påført sig uniform.
Skal afdække om det er lovligt
Journalist Kasper Junge Wester hos netavisen OLFI, der skriver om det danske forsvar, har fulgt sagen nøje, og han er ikke i tvivl om, at sagen er alvorlig, når FE går ind i den.
- Den er et udtryk for, at man tager det her alvorligt. Det er jo en ret ny situation. Vi så de uniformerede demonstranter i København, og siden har de optrådt ved jer i Aalborg, og nu tror jeg, at man gerne vil vide, hvad det er, det går ud på. Altså hvem er de her mennesker? Er det nogle som er ansat i forsvaret nu, nogle som er tidligere tilknyttet, er det veteraner? Og så skal man selvfølgelig have afdækket, om de har lov til at gøre det, siger han.
Ifølge Kasper Junge Wester, er det første gang, at FE går ind i en sag som denne. Særligt tror han, at efterretningstjenesten er interesseret i at finde ud af, hvem de pågældende personer er, da man laver sikkerhedsgodkendelser af militærpersonale løbende.
- Når man er iført uniform til en Men in Black-demonstration, er man med til at tage hele forsvaret til indtægt for egne holdninger. Det er ikke forsvarets officielle holdning, at regeringen er gået for vidt med coronarestriktioner. Så når du tropper op med uniform, uanset om den er aflagt eller en af de nyere uniformer, så er det klart, at man tager nogle folk til indtægt for sine holdninger, og det kan forsvaret ikke være tjent med, lyder vurderingen fra Kasper Junge Wester.
Også forsvarsordfører fra Radikale Venstre, Martin Lidegaard, tager stærk afstand fra personer, der har iført sig uniform under demonstrationerne.
- Selvfølgelig bør man under ingen omstændigheder bære sin uniform ved denne form for demonstration, skriver han i en besked til TV2 Nord.