Lokalt

Vaccineret sygeplejerskes coronapas udløber måske snart: - Jeg savner klar besked

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Som sygeplejerske var Nadia Louise Ljungberg en af de første, der blev vaccineret mod corona. Snart udløber hendes coronapas, og det er frustrerende.

Det var en sejrens dag, da 32-årige Nadia Louise Ljungberg 27. december fik sin første vaccinedosis mod corona.

Som sygeplejerske på Herlev Akutmodtagelse regnes Nadia Louise Ljungberg som frontpersonale i sundhedssektoren.

Derfor var hun blandt de første til at blive vaccineret, da man i Danmark i slutningen af december begyndte at vaccinere mod corona. Men nu knap seks måneder senere er der opstået en udfordring.

De danske sundhedsmyndigheder har nemlig fortsat ikke taget stilling til, hvor længe et coronapas er gyldigt efter vaccination, da vaccinernes varighed er ukendt.

Læs også

Sygeplejerske på vaccinationscenter i oprør: Er stadig ikke vaccineret

Dog fremgår det af udenrigsministeriets rejsevejledninger, at en vaccination på nuværende tidspunkt gælder i 180 dage i forhold til gældende rejsebestemmelser.

Derfor er Nadia Louise Ljungberg bekymret for, om hun snart står uden en gyldig vaccination og dermed også uden coronapas.

- Det giver en utryghed. Både fordi smitten stiger, og fordi jeg skal forholde mig til, hvad det gør ved mig, siger hun.

Udover at være bekymret for måske snart at kunne fange coronavirus på sit arbejde, så påvirker den daglige gang på akutmodtagelsen også livet ved siden af.

- Jeg måtte undvære min datter i tre uger sidste år, fordi min eksmands familie var bekymrede for, om jeg kunne tage corona med hjem fra arbejde. Så jeg synes, det har store konsekvenser for privatlivet.

Coronapasset er adgangsbillet til genåbningen

Med den nuværende genåbning af det danske samfund er coronapasset adgangsbillet til blandt andet en tur i biografen, et cafébesøg og en træningstime i fitness.

Men på grund af et ærgerligt sammenfald i datoer frygter Nadia også for, at sommerferien går i vasken, hvis der ikke snart kommer en udmelding om vaccinernes gyldighed.

Hun har nemlig bestilt en meget tiltrængt sommerferie med afrejse tre dage, inden der er gået 180 dage fra hendes vaccination.

- Det gør jo, at jeg ikke ved, om jeg har en ferie at se frem til, hvor jeg ved, hvad jeg skal. Og hvad så hvis jeg ikke kommer afsted, hvad kan jeg så?

Sundhedsstyrelsen ser nærmere på varighed

Men Nadia Louise Ljungberg er ikke alene med problemet.

For som reglerne er i øjeblikket er vaccinerne i coronapasset kun gyldige i 180 dage. Det betyder, at coronapasset hos de borgere, der blev vaccineret som de første i Danmark, snart udløber.

Den problemstilling er man klar over hos Sundhedsministeriet. I et skriftligt svar skriver ministeriet til TV 2 Lorry:

"Sundhedsministeriet er opmærksom på problemstillingerne vedrørende, at vaccinerne i coronapasset kun er gyldige i 180 dage og har derfor bedt Sundhedsstyrelsen om at se nærmere på vacciners varighed."

"Reglerne for coronapas bliver løbende vurderet i takt med ny viden om smitte, test og vaccinationer," skriver styrelsen.

TV 2 Lorry har været i kontakt med sygeplejerskernes fagforbund Dansk Sygeplejeråd og spurgt, om Nadia Louise Ljungberg situation er en problemstilling, de genkender.

Dansk Sygeplejeråd har svaret, at de endnu ikke har modtaget henvendelser fra deres medlemmer om lignende sager.