Lokalt

Kommune dropper overvågning af lam kvinde

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Firmaet, som kommunen har hyret, vil ikke påtage sig opgaven.

Mette Maabjerg fra Brabrand er i dag en glad kvinde.

Aarhus Kommune har nemlig valgt at droppe den ellers planlagte 48-timers overvågning af den 62-årige kvinde.

Mette Maabjerg er lam fra brystet og ned, og overvågningen skulle kortlægge, hvad hun kan, og om hun modtager den rettet hjælp.

Overvågningen er nu aflyst, fordi det private firma, som Aarhus kommune havde hyret, ikke længere ønsker at påtage sig opgaven.

- Det er jeg meget, meget glad for – og jeg er meget lettet, siger Mette Maabjerg til TV 2 ØSTJYLLAND mandag.

Aarhus Kommune skriver i et brev til Mette Maabjerg, at de nu vil overveje, hvordan de kan belyse sagen på anden vis.

Følte sig magtesløs

Sagen tog sin begyndelse, da Aarhus Kommune i efteråret 2020 ville fratage den handicappede kvinde sin faste personlige hjælper og erstatte denne med hjemmehjælp og ledsagertimer.

Mette Maabjerg klagede over beslutningen og fik i Ankestyrelsen medhold i, at kommunen ikke havde oplyst hendes sag godt nok.

Men da hun vandt sagen, betød det også, at sagen igen skulle belyses i form af 48 timers overvågning af to personer - planlagt af kommunen.

Det fik den 62-årige pensionist til at føle sig magtesløs, fordi hun ikke mente, hun havde noget valg. For hvis ikke Mette Maabjerg makkede ret, kunne kommunen med rette hævde, at hun ikke medvirkede til sagens oplysninger.

Kan danne præcedens

Sagen har den seneste tid vakt opsigt hos både politikere og interesseorganisationer, og derfor er det ikke kun Mette Maabjerg selv, der har noteret sig udviklingen. Hos Danske Handicaporganisationer håber man, at andre kommuner, der også bruger den praksis, vil kigge mod Aarhus.

- Jeg tror, det kan danne præcedens. Aarhus Kommune er en stor kommune, og der er ingen grund til, at de ikke kan vise vejen for andre. Og så regner jeg med, at Ankestyrelsen kaster det her bureaukratiske monster på møddingen, siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

Det er fuldstændig utilstedeligt, at man kan gå ind i en borgers hjem og observere i 48 timer.

Gert Bjerregaard

Næsten halvdelen af landets kommuner bruger observation, når de skal vurdere, hvilken hjælp borgerne har ret til. Ifølge DR var det i sagen med Mette Maabjerg første gang, at overvågningen strakte sig over så lang en periode.

- Det kunne være rigtig positivt, hvis det her kan give anledning til drøftelser om, hvordan sagerne oplyses korrekt. Det kunne være en fantastisk god chance for at få genetableret noget af den tillid, der desværre er røget mellem borger og kommuner, siger Jeppe S. Kerckhoffs, der er faglig og politisk chef hos Dansk Handicap Forbund.

Politisk opbakning til Mette Maabjerg

Og drøftelser har det i den grad givet anledning til i Aarhus. Her viste en rundspørge, vi på TV 2 ØSTJYLLAND foretog, at alle partier i byrådet rent faktisk var imod den praksis.

Den socialdemokratiske rådmand, Kristian Würtz, mener dog, at han er blevet den pålagt af henholdsvis byrådet og Ankestyrelsen.

Fra Venstre var meldingen, at man vil fremsætte et beslutningsforslag på næste byrådsmøde, der skal sætte en stopper for overvågningsplanerne.

- Jeg synes, det er fuldstændig utilstedeligt, at man kan gå ind i en borgers hjem og observere i 48 timer. Det er ikke noget, der skal ske i Aarhus fremadrettet, siger Gert Bjerregaard til TV 2 ØSTJYLLAND.

Samme håb har Mette Maabjerg:

- Jeg håber, at det bliver vedtaget, så det ikke kun kommer til at gælde for mig, men også dem, der kommer efter, siger hun.

Aarhus kommune kommer ikke til at overvåge Mette Maabjerg i 48 timer alligevel. Video: TV 2 Østjylland