Lokalt

Festival arbejder på plan B, hvis de må aflyse

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Bestyrelsen bag Vig Festival pønser på en plan B, hvis coronarestriktioner kommer til at spænde ben for, at festivalen kan afvikles i år.

Vig Festival er ikke Vig Festival, som man kender den, hvis det ender med, at campister ikke må overnatte, og der maksimalt må være 10.000 gæster.

Vælger regeringen at følge ekspertgruppens anbefalinger for festivaler, vil det ifølge Vig Festivals bestyrelse med andre ord betyde, at festivalen må aflyses.

- Vi håber selvfølgelig, at vi får lov at lave festival, men vi er nok ved at være der, hvor meget tyder på, at det ikke kan lade sig gøre, siger bestyrelsesformand Lars Gjerlufsen.

Ekspertgruppen anbefaler nemlig et deltagerloft på maksimalt 10.000 gæster på festivaler, og det går ikke, når festivalens 14.000 billetter allerede er solgt. Derudover anbefaler ekspertgruppen, at overnatning på festivaler ikke skal tillades, samt at der skal laves sektionsopdelinger og være arealkrav.

- Festival er jo vores "plan A". Men følger regeringen anbefalingerne, så tænker vi i stedet på at lave nogle endagskoncerter, fortæller Lars Gjerlufsen.

Et alternativ til årets festival

Endagskoncerterne vil ikke skulle erstatte Vig Festival, men skal i stedet ses som et alternativ til årets festival, såfremt arrangørerne bliver tvunget til at aflyse.

- Hvis festivalen ikke kan blive til noget, vil vi opfordre folk til at beholde billetterne frem til 2022, hvor vi jo så laver et brag af en festival. Så det vi laver til sommer vil jo blive noget andet, som man skal købe billet til separat, siger formanden.

Vi har simpelthen brug for nogle konkrete tidspunkter for, hvornår man går fra den ene fase til den anden

Lars Gjerlufsen, bestyrelsesformand, Vig Festival

For at endagskoncerterne kan blive til noget, kræver det dog, at regeringen snart melder noget konkret ud i forhold til retningslinjerne for udendørs koncerter. I ekspertgruppens anbefalinger er der nemlig lagt op til, at genåbningen for udendørs koncerter skal ske i tre faser, hvor man i første fase kun må have 200 gæster i en sektion og være 2000 gæster samlet i alt, mens man i sidste fase må have 2000 gæster i en sektion og en maksimal forsamling på 10.000 personer.

- Vi har simpelthen brug for nogle konkrete tidspunkter for, hvornår man går fra den ene fase til den anden. For at vi kan planlægge og vurdere, hvad det er for nogle musiknavne, vi kan få på banen, så er vi simpelthen nødt til at vide, hvornår vi kan få lov at gøre det så stort og ambitiøst, som vi gerne vil, forklarer Lars Gjerlufsen.

Arealkrav i vejen

Der er for nuværende ikke noget, der tyder på, at arealkravet på fire kvadratmeter per gæst vil blive skruet ned i nogen af de tre faser for udendørs koncerter. Det håber Lars Gjerlufsen dog bliver tilfældet, når genåbningen når til den eventuelle tredje fase, da han ellers ikke finder det realistisk at samle 10.000 mennesker.

- Vi har et håb om, at der bliver skruet ned for det her krav – i hvert fald i den sidste fase. For ellers vil det kræve et kæmpe stort areal. Det er fint nok, at der skal være plads til at holde afstand og gå væk, men fire kvadratmeter bliver simpelthen for voldsomt i forhold til, hvor meget plads, det vil kræve, siger han.

Hvis det her arealkrav bliver fastholdt, kommer det så til at betyde, at I ender med ikke at ville gennemføre koncerterne?

- Nej, det tror jeg nu ikke. Men så må vi bare vurdere, hvor ambitiøst det kan blive. Så må størrelsesordenen for eksempel blive sådan, at vi kun laver en eller to sektioner med 2000 mennesker per sektion. Vi må gøre det, der kan lade sig gøre, ud fra de rammer, der bliver udstukket.

En presset tidsplan

Lars Gjerlufsen og resten af Vig Festivals bestyrelse havde håbet på, at retningslinjerne for sommerens arrangementer lå klar 1. marts. Derfor er de allerede nu presset på tidsplanen, hvis de skal nå at få stablet større koncerter på benene.

- Vi er lidt sent ude nu. Vi har ikke nogen forventninger til, hvornår vi får noget at vide, men vi har virkeligt brug for at få noget at vide meget, meget snart. Det er jo klart, at jo tættere vi kommer på sommeren, jo sværere bliver det at lave noget, som lever op til de ambitioner, vi gerne vil lægge i det. Hvis det skal gøres ordentligt, så skal vi snart i gang, siger formanden.

Hvis det skal gøres ordentligt, så skal vi snart i gang

Lars Gjerlufsen, bestyrelsesformand, Vig Festival

En ting ligger dog helt fast. Vig Festival kommer til at markere sig på en eller anden måde i løbet af sommeren, og det bliver ifølge Lars Gjerlufsen forhåbentligt med større navne fra musikscenen.

- Dels vil vi rigtig gerne være med til at genåbne det kulturelle Danmark og være med til at holde gang i branchen. Dels vil vi også rigtig gerne gøre opmærksom på, at Vig Festivalen stadig lever i bedste velgående, og på den måde minde folk om, at de skal være klar til festival i 2022.

Vig Festival afholdes i år 8.-10. juli, såfremt den ikke ender med at blive aflyst.