Lokalt

Sygeplejerskers overarbejdstimer er eksploderet

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Sygeplejerskerne på hospitalerne i Nordjylland har ikke bare arbejdet dobbelt så meget over, som de plejer på grund af corona.

Faktisk er tallet 14 gange højere end året før corona.

Det seneste år har langt de fleste af os fået en markant anderledes hverdag, efter corona kom til landet og sendte os på hjemmearbejde eller måske endda på overarbejde.

Overarbejde er i hvert fald tilfældet, hvis man har arbejdet som sygeplejerske på hospitalerne i Region Nordjylland. En aktindsigt, TV 2 NORD har søgt, viser, at antallet af frivillige overarbejdstimer er steget markant.

Faktisk er antallet af frivillige overarbejdstimer hele 14 gange højere end sidste år. Fra 1463 timer året før corona til 20.448,5 timer samme tid året efter.

- Det er rigtig meget. Tallene er meget høje. Det kommer ikke som nogen overraskelse. Vi har haft det her år med corona, som har trukket store veksler på sygeplejersker. Samtidig står vi i en situation, hvor vi mangler sygeplejersker. Eksempelvis nedlægges sengepladser, fordi der ikke er tilstrækkeligt med sygeplejersker, lyder det fra Jytte Wester, der er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland.

Arbejdet over for at få dagligdagen til at fungere

Det er ikke bare de frivillige overarbejdstimer, der har været en stigning i det seneste år. Også antallet af overarbejdstimer, som kan afspadseres eller udbetales, har været i markant stigning.

Det seneste år har sygeplejerskerne haft 25 procent flere overarbejdstimer, der enten kunne afspadseres eller udbetales. Men det er stadig markant lavere end den eksplosive stigning i antallet af frivillige overarbejdstimer.

- Man har villet have sygeplejerskerne til at arbejde mere, end de er ansat til, derfor bliver det frivilligt, at de skal præstere ud over den ansættelse, de har, siger Jytte Wester og tilføjer:

- Det er ikke i orden. Det er et signal om, at der mangler sygeplejersker. Der er simpelthen ikke nok i forhold til de opgaver, der skal løses. Som det er nu, slider man på de ansatte.

Men er det ikke forventeligt i en pandemi?

- Tallene relaterer sig sikkert ikke kun til corona. For det er ikke bare dem, der har været i beredskabet, der har overarbejdet. Andre har arbejdet over for at få det daglige arbejde til at fungere, mener hun.

TV 2 arbejder i øjeblikket på at få en kommentar fra Region Nordjylland.