Lokalt

Snævert flertal redder kontroversielle kæmpesommerhuse

Sagen er betændt, fordi stort set ingen sommerhuse i området lever op til den gældende lokalplan.

Nu er skæbnen - for nu - afgjort for de ti omdiskuterede kæmpesommerhuse i Marielyst på Falster.

Sommerhusene bliver ikke revet ned, men skal derimod lovliggøres via en ny lokalplan for området.

Det har et snævert flertal på 15 byrådsmedlemmer i Guldborgsund Kommune besluttet torsdag aften.

Det var Venstres og Guldborgsundlistens medlemmer, der stod for flertallet, mens de resterende 14 byrådsmedlemmer ikke stemte for den beslutning.

Nedsætter følgegruppe

I udkastet til ændringsforslaget, som TV2 ØST har fået, og som netop er blevet fremlagt på byrådsmødet, fremgår det blandt andet, at der nu nedsættes en fælles gruppe med områdets parter, der skal fungere som følgegruppe for lokalplansarbejdet.

Desuden skal der etableres en fælles ejerforening for hele lokalplansområdet, der administrerer og bestemmer over fællesarealerne i hele området.

I ændringsforslaget står der også, at der laves en beskyttende lokalplan for det gamle område, der sikrer husene i forhold til ønsker om ombygninger.

Får status af sommerhusområde

Sagen er betændt, fordi stort set ingen sommerhuse i området lever op til den gældende lokalplan. Den blev vedtaget i 1987 og udpeger området som et feriecenter. Det har det dog ikke været siden 2008, hvor Dansk Folkeferies center blev nedlagt og solgt videre til private som ejerboliger.

Sagen udspringer af, at naboerne til de nye, store sommerhuse, indbragte den til Planklagenævnet, som vurderede, at en byggetilladelse til de ti store sommerhuse på over 200 kvadratmeter i Marielyst Ferieby på Falster er udstedt i strid med lokalplanen.

Med den nu vedtagne ændringsplan får hele området status af sommerhusområde.

DF'er forstår eventuel vrede

Dansk Folkepartis René Christensen forstår godt, hvis de beboere, der har klaget over de 10 sommerhuse, føler sig snydt. Han mener ikke, de er blevet tilgodeset på trods af, at Planklagenævnet har givet dem medhold i, at sommerhusene er opført ulovligt.

- Det var sådan en ikke-beslutning, der blev truffet. Nu skal man lave en ny lokalplan, og så får vi hele diskussionen en gang til. Og så bliver det jo interessant at se, hvad der sker næste gang, der kommer et byråd. Er der så stadig et flertal, der vil stemme det, som det bliver, igennem?, siger René Christensen efter aftens møde.

Socialdemokratiets Simon Hansen er helt på linje.

- Det, som blev stemt igennem i dag som et ændringsforslag, var jo reelt et ikke-ændringsforslag. Det var jo næsten hele lokalplanen, de præsenterede i dag, så det er svært at se, hvordan man skal indgå i en reel dialog og være kompromissøgende i det arbejde, der skal være fremadrettet, siger han.

- Hverken tabere eller vindere

Venstres gruppeformand i Guldborgsund Kommune, Ole K. Larsen, mener, at den bedst mulige aftale er blevet landet ved at kombinere hensynet til dem, der har købt sommerhusene og naboerne, som han mener, aftalen tilgodeser med nogle af de krav, der bliver stillet i ændringsforslaget.

- Vi har taget en masse af de forslag, naboerne har haft i forhold til de fysiske ændringer, med ind i planen. Vi har kigget på, hvordan vi kunne tage videst muligt hensyn til naboerne og til køberne (af den nye sommerhuse, red.), lyder det.

Også borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) er godt tilfredse med den løsning, som hans eget parti og Venstre fik igennem.

- Der er hverken tabere eller vindere i den her sag, men set fra min stol er det den bedste løsning. Vi har prøvet med det nye forslag at komme ejerforeningen i møde. Og nu håber vi, at de kan komme til at leve i samhørighed dernede, siger borgmesteren.

Hvornår den nye lokalplan, som nu skal udarbejdes, er klar, vides endnu ikke.