Lokalt

Første havørneunge udklækket for rullende kameraer

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Flere hundred tv-seere har fulgt med i havørneungens vej til verden.

Trofaste følgere af havørneparret i reden ved Saksfjed-Hyllekrog på Lolland ved det sikkert allerede. Men 13. april 2021 blev dagen, hvor første havørneunge udklækkede for rullende kameraer i trætoppen på det sydlige Lolland.

- Den er sød, flot og fin, siger Kim Skelmose, der er leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt ørn og ØrneTV-mand.

Han har svært ved at skjule sin begejstring, for alt tyder på, at det er en sund og rask unge, som har set dagens lys uden for æggeskallen.

- Den har allerede været i gang med at løfte hovedet, fuldstændig som en havørneunge vil gøre, selvom det er megatungt for den. Det skal den ret hurtigt få lært, for det er den måde, den sluger maden på, forklarer Kim Skelmose.

Flere så med

Dansk Ornitologisk Forening har siden midten af februar haft et direkte videolink til reden, hvor Kim Skelmose i går, mandag, så de første tegn på, at det ene af ørneparrets i alt to æg var ved at klække.

- Den begyndte allerede i går – lige efter bogen på 36. dagen (fra ægget er lagt red.) – men jeg havde først regnet med, den var ude ved 5-6-tiden i eftermiddag, siger han.

Allerede i løbet af tirsdag eftermiddag har et sted mellem 250 og 300 unikke brugere været inde at se på reden via ØrneTV, oplyser Dansk Ornitologisk Forening.

ØrneTV har eksisteret siden 2013. Gennem årene har ornitologier fået meget ny viden omkring havørnenes adfærd. Blandt andet, hvad de spiser, og hvordan også hannen tager en tørn med at udruge æggene i nattetimerne, oplyser Kim Skelmose.

Havørneparret i reden ved Saksfjed-Hyllekrog er et blandt omkring 140 ynglende havørnepar i indeværende sæson.

Med dagens udklækning forventer Kim Skelmose, at også den anden unge snart vil være at spotte i reden:

- Når den første unge er kommet ud, så kan det godt have sådan en smittende effekt på ungen i det andet æg, så det også giver sig til at arbejde sig ud, siger han og tilføjer:

- Den kommer måske halvandet døgn efter, at den første unge er kommet ud. Der bliver ligesom speedet lidt op for processen, for den er færdig derinde.

Bliver flere måneder i reden

Ifølge Kim Skelmose så er det nu, at det for alvor bliver interessant at følge med i havørne-familiens liv:

- Nu skal forældrene jo til at vise, hvor gode de er til at jage og passe på ungerne. De skal jo for eksempel beskyttes mod krager, der kan finde på at snuppe dem. Et øjebliks uopmærksomhed kan jo betyde, at det går galt for sådan en ynglesucces.

Allerede efter et døgn kan man ifølge Kim Skelmose se, at ungen er vokset i størrelse:

-­ Når ungen så er blevet varm og tør, så går det enormt hurtigt med at få den fodret, for de her fugle de gror afsindigt stærkt, siger han og tilføjer:

- Jeg ved, der allerede er blevet leveret en lille harekilling ind.

Derudover kan menuen lyde på blishøns og forskellige slags fisk, fortæller Kim Skelmose.

Ungen bliver i reden i de næste 70-90 dage, hvor de plejer at være flyveklare.