Kommune vil veje skolebørn mindre, men det er en fejl, mener børnelæge

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Skolebørns sygdom risikerer ikke at blive opdaget, når man undlader at sende dem på vægten, lyder kritikken fra børnelæge.

I Kolding Kommune skal skolebørn fra 1. klasse og op ikke nødvendigvis på vægten, når de er på besøg hos sundhedsplejersken. Det sker som en del af et forsøg, hvor man vil tale mere om børnenes trivsel og mindre om deres vægt.

Men den forsøgsordning er et kæmpeproblem, lyder det fra overlæge og forskningsleder ved Københavns Universitet, Jens-Christian Holm, der også ejer vægttabsvirksomheden Dr Holm.

- Jeg synes, det er den forkerte vej at gå. Børnene risikerer sygdomme i hjerte, hjerne og hele kroppen. De risikerer en dårlig vækst og trivsel, og der er vægten en meget følsom måling til at fange den slags sygdomme, siger Jens-Christian Holm.

Mere trivsel, mindre vejning

Kolding Kommune har sat gang i projektet for at fokusere på barnets mentale helbred, for vejningerne fører alt for meget negativt med sig, lyder det fra kommunen.

- Vi er interesserede i, at vores børn trives. Men når et barn bliver vejet og får at vide af en myndighedsautoritet, at det vejer for meget, så føler det sig ikke rigtigt. Og så er det svært at have en dialog om, hvordan man egentlig går og har det.

Sådan lød det i juli sidste år fra Hans Holmer, byrådsmedlem for SF og formand for Social- og Sundhedsudvalget i Kolding Kommune.

Ifølge Jens-Christian Holm er det et forkert hensyn at tage, hvis man ikke snakker om børnenes vægt med dem.

- I Danmark gør vi det bedste for borgerne og tager os af de svageste. Vi undersøger systematisk børn i skolen, og når man giver afkald på det her, så har børn endnu lettere ved at falde igennem systemet. Og det er de mest sårbare børn, der har den største risiko for at falde igennem, og det er derfor en misforstået indgangsvinkel ikke at veje børnene. Et barn skal informeres om det, hvis det er sygt, og det skal undersøges, og det er ikke altid sjovt, siger han.

Du tjener penge på at lave vægttab i din forretning. Kan du forstå, hvis folk synes, det er pudsigt, hvis du mener, man bør veje børnene?

- Det må folk gerne synes, men jeg tjener ikke specielt mange penge på vægttab. Der har endda været underskud i virksomheden. Men hvis folk synes det, så skal de også vide, at jeg er forskningsansvarlig og overlæge ved Københavns Universitet, har udgivet 120 videnskabelige artikler og er leder af ekspertgruppen The European Childhood Obesity Task Force, siger Jens-Christian Holm.

Må ikke gå ud over sundheden

Prøveordningen løber lige nu frem til sommer, hvor den skal evalueres. Derefter skal man beslutte, om den skal fortsætte eller ændres, fortæller Hans Holmer (SF).

- Vi skal ikke gå på kompromis med sundheden, og det mener forvaltningen heller ikke, vi gør. Vi har også spurgt Sundhedsstyrelsen om deres syn på det, hvor vi venter på svar. Og hvis vi skal være mere skarpe, så retter vi til, siger Hans Holmer.

Er det ikke et problem, hvis børnene får sygdomme, som ikke bliver opdaget, fordi I ikke vejer dem?

- Jo, det er et problem, men det tænker jeg heller ikke, de får. Derfor prøver vi det her og spørger Sundhedsstyrelsen. Nu prøver vi at blive klogere, og så kigger vi på både de gode ting og den konstruktive kritik, vi får, og så finder vi ud af, hvad vi skal ændre. Vi er åbne, siger Hans Holmer.