Lokalt

Dunja Fogelberg Hansen kunne ikke komme til lægen: Det værste er, at jeg skal dø ung

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Husk at gå til lægen, hvis du føler dig sløj, lyder budskabet fra Dunja Fogelberg Hansen, der fik stillet en sen kræftdiagnose.

53-årige Dunja Fogelberg Hansen skal dø ung, som hun selv formulerer det. Hun føler sig ellers hverken færdig med at opleve verden eller at se sine børnebørn vokse op.

- Jeg har et godt liv, jeg er i min bedste alder, jeg har alt, siger hun til TV 2 Lorry.

Men nu skal Dunja Fogelberg Hansen altså dø.

Den 4. august 2020 blev hun erklæret uhelbredelig syg med småcellet lungekræft med spredning til lymferne.

En diagnose, der skulle være stillet langt tidligere, mener hun.

Dunja Fogelberg Hansen opdagede nemlig de første symptomer på, at der var noget galt allerede i januar 2020 - syv måneder før dommen.

Men corona-pandemien gjorde processen mere besværlig, oplevede hun.

TV 2 Lorry besøger Dunja Fogelberg Hansen på en solrig tirsdag eftermiddag i hendes kolonihave.

Datoen er 16. marts 2021, og det er nu et år siden, at Dunja Fogelberg Hansen første gang fik afslag på et fysisk møde ved sin praktiserende læge - med henvisning til de daværende restriktioner.

Dunja donerede sit hår til en anden kræftramt pige, fordi hun gerne ville gøre en god gerning, mens hun stadig havde muligheden for at hjælpe andre.

Fire måneders diagnoseforsinkelse

I januar 2020, da hun kommer hjem fra en ferie, får hun stillet diagnosen lungebetændelse.

En penicillinkur får hende dog ikke på højkant, og to måneder efter kontakter hun sin læge igen.

Hun ringer til lægen i håb om en ny undersøgelse, men i mellemtiden er den første coronabølge skyllet ind over landet, og Dunja Fogelberg Hansen kan ikke få en fysisk konsultation.

Faktisk ringer hun adskillige gange til lægen. Det har TV 2 Lorry set dokumentation for.

Først i juli måned - omkring fire måneder senere - kommer hun til en røntgenundersøgelse, der i august konkluderer, at hun har lungekræft.

TV 2 Lorry har henvendt sig til Dunja Fogelberg Hansens lægehus med en interviewforespørgsel, men man har ikke ønsket af kommentere på sagen.

Dunja Fogelberg Hansen er sidenhen blevet tilkendt en erstatning på 71.895 kroner for ikke at blive behandlet i tide.

Patienterstatningen konkluderer, at hvis Dunja Fogelberg Hansen var blevet henvist til røntgen allerede i marts måned, kunne diagnosen sandsynligvis være blevet stillet langt tidligere:

"Ankenævnet vurderer, at en røntgenundersøgelse i marts 2020 med overvejende sandsynlighed ville have medført diagnosticering af lungekræft. Kræftsygdommen blev dog først diagnosticeret den 4. august 2020, og der foreligger derfor en diagnoseforsinkelse på omkring fire måneder som følge af behandlingen og udredningen", skriver man.

33 procent færre kræftdiagnoser

Dunja Fogelberg Hansens historie er muligvis langt fra enestående.

En undersøgelse, der er offentliggjort af Kræftens bekæmpelse i december 2020, viser, at der fra marts 2020 til maj 2020 var cirka 33 procent færre danskere, der fik diagnosen kræft, sammenlignet med samme periode i de foregående fem år.

Det er en nedgang, som svarer til 2.800 færre nye diagnoser, selvom et tilsvarende fald i kræftramte danskere synes usandsynligt, vurderer Kræftens Bekæmpelse, der frygter at mange går rundt med en uopdaget og potentielt dødelig sygdom:

- Det store fald risikerer at få alvorlige konsekvenser for de mennesker, der ikke er kommet i behandling i tide og for deres familier. Kræft behandles jo mest effektivt, når den opdages og behandles tidligt, skriver man på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Dunja bruger meget af sin tid i sit kolonihavehus, hvor flere venner også kiggede forbi, da TV 2 Lorry besøgte hende.

Budskab til danskerne

Dunja Fogelberg Hansens historie blev også fortalt i februar 2021 på TV 2. Dengang stillede hun op, fordi hun gerne vil gøre myndighederne opmærksomme på faren ved de mange manglende kræftdiagnoser.

Hun stiller også gerne op nu til interview med TV 2 Lorry kort før landsindsamlingen til Kræftens Bekæmpelse 11. april 2021, fordi hun gerne vil understrege sit vigtige budskab:

Lyt til din krop og gå til lægen, hvis du føler dig svækket eller syg.

Hvilken forskel, en tidligere diagnose havde gjort for Dunja Fogelberg Hansen, kan være svært at sige. Patienterstatningen konkluderer dog, at lungekræften med overvejende sandsynlighed ikke ville have nået at sprede sig til lymfeknuderne. Diagnoseforsinkelsen gør, fastlår Ankenævnet i patienterstatningen, at Dunjas femårs overlevelsesprognose er gået fra omkring 20 procent til 10 procent, da kræftsygdommen bliver fastslået i august 2020.

Og det ærgrer Dunja Fogelberg Hansen, at lige netop hun skulle ende med en dødsdom på den måde:

- Jeg har passet de ting, jeg skal ved lægen. Og jeg har altid være bange for at få kræft, siger hun.

Brev fra statsministeren

Også BT.dk har afdækket, hvordan flere danskere har fået stillet deres kræftdiagnose for sent under coronanedlukningen.

Allerede i december 2020 kunne de fortælle Dunja Fogelberg Hansens historie. Og i marts 2021 fik de så også statsministeren til at forholde sig til sagen under et live-interview.

Her betegnede Mette Frederiksen sagen som en fejl og betonede, at hun mente, der burde være plads i sundhedsvæsnet til patienter, der skal udredes for cancer.

- Vi har hele tiden sagt, og det har sundhedsmyndighederne og Sundhedsstyrelsen også, at vi har et åbent sundhedssystem. Så man skal ikke holde sig tilbage. Hvis der sker fejl, er det vigtigt, det kommer frem i B.T. eller andre steder, så det kan blive rettet, svarede hun.

Dunja Fogelberg Hansen selv har modtaget et medlidende brev fra statsministeren.

Hun vil ikke læse hele indholdet højt for TV 2 Lorry, men gerne brudstykker:

- Selvom jeg umuligt kan sætte mig fuldt og helt ind i din situation, berører det mig dybt at læse om din kræftdiagnose og dit tragiske møde med sundhedsvæsenet, står der blandt andet.