Lokalt

Ramt af senfølger efter COVID-19: - Jeg savner duften af mine børn og min kone

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Kasper Storm Andersen blev smittet med coronavirus for et år siden. Han kæmper stadig for at få sin smags- og lugtesans tilbage.

- Som udgangspunkt så kan jeg stort set ingenting dufte. Men hvis jeg skulle gætte, så skulle det være gas, siger Kasper Storm Andersen.

Han er til undersøgelse på den nyoprettede Lugte- og smagsklinik ved Øre-, Næse-, Hals- og Kæbekirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge.

Formålet er at få testet, hvor stærk en duft skal være for, at han kan lugte noget. Foran ham ligger en lille aflang papirmappe med forskellige slags duftpapirer, han skal skrabe i, og derefter dufte til. Herefter skal han sætte kryds ved den duft, han kan lugte.

Nu er han altså nået til mulighederne; gas, moskus, cola og appelsin. Men han kan ikke dufte noget, og sådan har det nu været, siden han i foråret sidste år blev ramt af covid-19.

- Det har ikke på noget tidspunkt varieret. Det føles, som om der ikke har været hul igennem næsen siden. Jeg har haft tredobbelt salmiakspiritus op til næsen og kan ingenting dufte. Der kommer ikke nogen signaler op igennem næseborene. Så hvis man stiller to forskellige retter mad foran mig, så vil jeg ikke kunne smage forskel på, om det er det ene eller det andet, jeg kan kun fortælle om konsistensen, så det er trist, fortæller Kasper Storm Andersen.

60-80 procent oplever, at mister smags- og lugtesans

Kasper Storm Andersen er ikke den eneste, der har problemer med tab af lugte og smagssans efter covid-19.

Mellem 60 og 80 procent oplever, at de mister deres smags- og lugtesans, når de bliver syge af corona. For de flestes vedkommende vender de to sanser hurtigt tilbage, men halvdelen har stadig nedsat smags- og lugtesans efter en måned og en tredjedel oplever tab af de to sanser i mere end tre måneder. Det viser udenlandske studier og et studie fra Aarhus Universitet, der er offentliggjort i Ugeskrift for Læger.

- Den sidste gruppe vil vi gerne gøre noget for, og vi har tanker om at lave nogle projekter med medicinsk behandling og lugtetræning sammen med de praktiserende øre- næse- og halsspeciallæger, fordi de er tætte på borgerne, fortæller Preben Homøe, der er professor på Øre-, Næse-, Hals- og Kæbekirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge.

Han har taget initiativ til Lugte- og smagsklinikken og har sammen med andre søgt penge til arbejdet via EU-fonde.

I den nye lugte- og smagsklinik får de i øjeblikket mellem fem og ti nye patienter pr. uge, der oplever de samme senfølger.

- Vi kan teste deres smags- og lugtesans og konstatere, om der er noget om snakken, og så er der mange, der føler det som en lettelse, at det passer faktisk, at de har mistet deres smags- og lugtesans. Så kan vi sætte dem i gang med lugtetræning, og hvis det er særlig slemt, kan vi vælge at udrede dem yderligere med en MR-scanning for at se, om der skulle være noget, der kan forklare deres lidelse, fortæller Jonas Møller Larsen, der er 1. reservelæge på Øre-, Næse-, Hals- og Kæbekirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge.

- Dem, der har det værst, klager over, at ting, som normalt lugtede godt, lugter dårligt. Så dårligt, at de næsten ikke kan holde det ud. Det gør, at deres nydelse ved mad forsvinder. Man tænker ikke over det under normale omstændigheder, men det fjerner livskvalitet. Mange er frustrerede over, at de ikke kan lugte og smage, som de plejer. Der er nogen, der er rigtig kede af det og bryder grædende sammen, når vi har testet deres lugtesans og finder, at den er svært påvirket. Det er noget, der påvirker de her patienter i deres dagligdag, fortæller Jonas Møller Larsen.

På klinikken forsøger lægerne at hjælpe patienterne med at få smags- og lugtesansen tilbage. Nervecellerne i næsen gendanner sig løbende og det samme gør sansecellerne. Så man kan træne sin lugtesans op igen, selv om det tager tid.

- Hvis man køber fire forskellige dufte, som man kan huske, at man holdt af, og træner med dem i 30 sekunder et par gange om dagen og bliver ved over en længere periode, så viser videnskabelige undersøgelser, at der er en forhåbning om, at man kan genvinde noget af sin lugtesans eller det hele, fortæller Preben Homøe.

Lugte advarer om fare

Lugte og smag henføres ofte til velvære og gode ting, men vi har også lugtesansen fordi den kan advare os om faresignaler, fortæller Preben Homøe:

- Den kan blandt andet advare os om ildebrande, og vi bruger den også til at opdage, om vores mad er fordærvet. Lugtesansen har en stor betydning. Vi har den af en ur-grund - ikke kun for velvære og fornøjelser, siger han.

Kasper Storm Andersen blev smittet med coronavirus på en skitur til St. Anton i Østrig i marts sidste år. Han var syg i ti dage og lå isoleret i kælderen i hjemmet i Sundby på Falster. I begyndelsen tænkte han ikke så meget over sit tab af smags- og lugtesansen, for han har været plaget af mange andre senfølger som udmattende træthed, koncentrationsbesvær og tab af korttidshukommelsen.

Går mig på humørmæssigt

De mange senfølger betød, at han i efteråret mistede sit job som sælger. Men nu hvor han langsomt begynder at få det bedre, begynder det at fylde, at han endnu ikke har fået smags- og lugtesansen tilbage.

- Det er træls, og det begynder at gå mig på, også humørmæssigt. Det har nogle konsekvenser for dét, jeg spiser, mangler noget, og det er svært at beskrive.

På Lugte- og smagsklinikken vil lægerne nu forske i, hvordan de bedst kan hjælpe de patienter, der er ramt af senfølger på smags- og lugtesansen:

- Vi kender til tab af lugtesans efter influenzasygdomme, men vi kender ikke forløbet efter en covid-19-infektion. I begyndelsen af marts sidste år læste jeg nogle rapporter fra nogle kolleger i Frankrig, der havde observeret det her forløb, og så tænkte jeg, at det ville være spændende at lave en undersøgelse herhjemme, fortæller Preben Homøe.

- I begyndelsen interesserede man sig mest for dem, der blev indlagt. Lige i den fase har lugte- og smagssansen ikke så stor betydning, for det er jo ikke livstruende. Men de personer, vi er interesserede i at finde, er egentlig dem, der ikke har været indlagt. Vi er interesserede i at finde ud af, hvor hårdt de er ramt, og hvilke typer, der bliver hårdt ramt i forhold til andre, siger Preben Homøe.

Genoptræning af lugtesansen - Hvad kan man selv gøre?

  • Køb fire æteriske olier med kraftige dufte som for eksempel nellike, pebermynte, ingefær eller citrus, som du dufter til to gange om dagen, i ca. 30 sekunder til hver.
     
  • Behandlingen skal begynde så hurtigt som muligt.
     
  • Efter tre måneder skal der skiftes til fire nye lugte.

Kasper Storm Andersen har nu fået lektier for og er gået i gang med at træne hjemme. Han har købt fire æteriske olier med fire dufte:

- Jeg skulle vælge nogle dufte, jeg gad dufte til, så jeg valgte eukalyptus, pebermynte, anis og citrus. Til at begynde med syntes jeg lidt, at det var hokus pokus, det skal jeg ærligt indrømme, men nu får det en chance, fortæller han.

- Der er lægefaglig grund til at tro på, at det her kan hjælpe mig. Jeg har en forventning om, at jeg indenfor tre måneder begynder at kunne mærke at dufte lidt, og at næsen begynder at virke, som den skal. Det håber jeg rigtigt, rigtig meget på, siger Kasper Storm Andersen.

- Jeg mangler prikken over i'et

Så nu træner han ved at dufte til hver enkelt duft i 30 sekunder to gange om dagen. Kasper Storm Andersen skal dufte til de samme fire dufte, som han har valgt, i tre måneder. Herefter skal han skifte til fire nye dufte, og om et halvt år skal han til kontrol for at få testet om smags- og lugtesansen har forbedret sig.

- Jeg savner duften af mine børn og min kone. Savner duften af når vi går ture, af havet, og smagen og duften af krydderier, en tapastallerken og et glas god rødvin. Jeg mangler prikken over i'et. Dét, der gør forskellen i vores mad, så den er værd at spise, siger han.

Region Sjællands oprettede ved årsskiftet Klinik for Covid-19-senfølger. Der er ikke tale om en fysisk klinik, men én indgang, hvor de praktiserende læger kan henvise til behandling for senfølger. Patienten bliver derefter behandlet på det sygehus, som er specialister i at behandle netop den type senfølge, som patienten lider af.

Hvordan undersøger man smags- og lugtesansen?

En undersøgelse af en patients smags- og lugtesans hedder en TDI-undersøgelse:

T = Tærskeltest

Her måler man duftenes intensitet fra mild til kraftig. Testen afgør hvor kraftig duften skal være, for at testpersonen kan dufte den.

D = Diskriminationstest

Her præsenterer man patienten for en række dufte og undersøger, om patienten kan skelne dem fra hinanden.

I = Identifikationstest

Patienten dufter til forskellige dufte og skal vælge den rigtige.

Derudover får patienten en undersøgelse af smagssansen, hvor patienten skal smage på salt, sødt, surt og bittert.