Lokalt

Kæmpesommerhuse står til at blive revet ned: - Vi har købt champagnen

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Sommerhusejerne i Marielyst Ferieby glæder sig over, at meget nu tyder på, at ti store kæmpesommerhuse skal rives ned.

De har knapt stået der i et halvt år – men nu skal de formentlig rives ned igen.

Den verserende sag om ti kæmpesommerhuse i Marielyst Ferieby har taget en ny drejning, efter at et flertal i Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune for to uger siden stemte for, at de over 200 kvadratmeter store poolsommerhuse skal rives ned.

En melding der i den grad vækker glæde hos sommerhusejerne i nabohusene, der længe har kæmpet imod opførelsen og placeringen af de store sommerhuse.

- Det er jo fantastisk. Når man har kæmpet i halvandet år, så er det jo en fantastisk melding, siger Flemming Dan Nielsen, Sommerhusejer i Marielyst Ferieby.

Afstemningen i udvalget udspringer sig af, at Planklagenævnet nu har slået fast, at byggetilladelsen, som Guldborgsund Kommune gav i maj måned sidste år, strider mod lokalplanen. Derfor skal husene enten rives ned, eller lokalplanen skal ændres, så sommerhusene lovligt kan få lov at blive.

Flertal for nedrivning

Den endelig beslutning falder i april, hvor det samlede byråd i kommunen skal tage stilling til sommerhusenes videre skæbne. Meget tyder dog på, at beslutningen lander på en nedrivning af de ti sommerhuse, fordi der ud fra TV2 ØSTs oplysninger også vil være flertal for nedrivning i byrådet.

SF, Enhedslisten, Socialdemokratiet og nu også Venstre har nemlig tilkendegivet, at de vil stemme for en nedrivning af sommerhusene, mens kun Guldborgsundlisten har tænkt sig at stemme for en ny lokalplan. Tilbage er Dansk Folkeparti, som giver udtryk for, at de ikke vil stemme for hverken det ene eller det andet.

- Vi stillede et ændringsforslag, som blev stemt ned, og derfor stemmer vi gult. Det vil sige, at vi ikke vil stemme for, at de her huse skal rives ned, men vi vil absolut heller ikke stemme for, at man skal lovliggøre denne her lokalplan, siger byrådsmedlem René Christensen.

Kommune kan hænge på erstatningskrav

Lander beslutningen på en nedrivning af de ti sommerhuse, kan det ende med et stort krav om erstatning fra bygherren af sommerhusene.

Borgerne i modstandsgruppen mener dog, at bygherren var advaret, inden byggeriet gik i gang, og at kommunen derfor bør kunne slippe for erstatningsansvaret.

- Bygherren har jo fået at vide fra Planklagenævnet allerede meget tidligt i fasen, da byggetilladelserne blev udstukket, at så længe der kørte en sag i Planklagenævnet, så var der risiko for, at husene skulle pilles ned. Det vil sige, at bygherren byggede på egen risiko, siger sommerhusejer Flemming Dan Nielsen.

Han hanviser til, at Planklagenævnet i en delafgørelse i maj sidste år skrev: ”Hvis ansøger vælger at udnytte tilladelserne, mens klagesagerne verserer, sker dette på egen risiko”.

Professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet Søren Højgaard Mørup mener ikke, det er sandsynligt, at Guldborgsund Kommune slipper uden om en erstatningssag.

- Som udgangspunkt er det kommunen, der bliver erstatningsansvarlige. Der skal forelægge nogle helt særlige omstændigheder, hvis bygherren skal siges at være i så ond tro, at man har accepteret risikoen og ikke kan få erstatning, siger han.

Fejl kan koste dyrt

Det er set før, at byggerier er blevet revet ned, fordi de var opført på ulovligt grundlag.

I 2006 gav Fredensborg Kommune i Nordsjælland byggetilladelse til fire liebhaverboliger, men byggetilladelserne viste sig senere at være ulovlige, fordi de var opført for tæt på naboerne og stred mod lokalplanen. Byrådet ændrede derfor lokalplanen for at lovliggøre boligerne, men naboerne gik rettens vej.

Det resulterede i, at Østre Landsret endte med at pålægge kommunen at rive byggeriet ned, hvilket kom til at koste Fredensborg Kommune mere end 11 millioner kroner.

Det kan altså meget vel ende med en større erstatningssag og et indhug i Guldborgsunds kommunekasse, hvis sommerhusene i Marielyst skal rives ned.

Men det skal de, mener nu også Venstre, der ellers tidligere sammen med Guldborgsundlisten stemte for byggeriet.

- Vi må simpelthen ikke inddrage en eventuel erstatningssag i vores behandling. Det står i sagsfremstillingen, at det ikke er et sagligt argument. Når det er sagt, så kan jeg jo godt forstå, at der er en bygherre her, som har en risiko, og jeg mener selvfølgelig politisk, at han skal fuldt kompenseres, hvis han ender med en regning på det her, siger Ole K. Larsen fra Venstre.

Så det vil sige, at skatteyderne skal betale for, at I på rådhuset har lavet en fejl?

- Der er kommet en forkert sagsfremstilling, og det er forvaltningen, der har fået lavet en fejl. Nu er det her blevet en ulykkelig sag, og der er ikke nogen god løsning på den, siger Ole K. Larsen.

Brancheforening: - Det er en vanvittig situation

Det møder skarp kritik hos Feriehusudlejernes Brancheforening, at Venstre nu går ind for at rive sommerhusene ned, når de tidligere har stemt for en opførelse af sommerhusene. Brancheforeningen mener, at den eneste oplagte mulighed efter Planklagenævnets afgørelse er, at politikerne sørger for en ændring af lokalplanen.

- Det er et alvorligt slag mod retssikkerheden, at byggeri af sommerhuse risikerer en annullering efter at have fået alle gyldige tilladelser. Det er en vanvittig situation, som de ti private sommerhusejere stilles i, og turismen i kommunen vil lide et knæk, hvis man ikke kan stole på kommunens beslutning, siger direktør Carlos Villaro Lassen i en pressemeddelelse.

Feriehusudlejernes Brancheforening undrer sig i det hele taget over Planklagenævnets afgørelse, der blandt andet lægger vægt på, at store sommerhuse med over otte sengepladser ikke kan forventes i et feriecenter.

- Planklagenævnet er ude på et skråplan i denne afgørelse, men afgørelsen vil jo heller ikke få betydning, hvis blot flertallet i byrådet tilpasser lokalplanen og lovliggør sommerhusene, som Planklagenævnet kræver. Det er kun, fordi nogle politikere i byrådet pludselig ændrer mening, at denne i og for sig mindre betydelige afgørelse får uoverstigelige konsekvenser, siger Carlos Villaro Lassen.

Forventningsfuld sommerhusejer

Sagen om sommerhusene er indtil videre kun blevet drøftet i Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune. Nu skal den forbi Økonomiudvalget, inden det samlede byråd den 16. april skal tage stilling til, om sommerhusene skal blive, eller om de skal rives ned.

Sommerhusejer Flemming Dan Nielsen håber, at udsigten til en nedrivning holder stik.

- Vi har købt champagnen. Den ligger på køl, men vi har ikke trukket den op, for dommeren har ikke fløjtet kampen af endnu, siger han.

Der er byggeret på grundene, så hvis sommerhusene bliver revet ned, risikerer naboerne stadig, at der bliver bygget nye og mindre huse i området, der lever op til den gældende lokalplan.