Lokalt

Grænseåbning ikke en del af genåbningsplan

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Mens der var glæde de fleste steder over den nye genåbningsplan, ærgrer turisterhvervet sig over, at grænseåbning ikke er en del af planen.

Skoleelever, frisører og restauratører var nogle af dem, der fik svar på, hvornår de igen kan vende tilbage til klasselokalerne, åbne deres salon eller invitere gæster inden for i deres restaurant, da alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige sent mandag aften landede og præsenterede en aftale om genåbning af samfundet.

Et af de spørgsmål, der ikke er besvaret i aftalen, er, hvornår grænserne åbner, så udenlandske turister igen kan besøge Danmark. Og det frustrerer det nordjyske turisterhverv, at den brede politiske aftale ikke giver svar på det.

- I forhold til grænseåbning havde jeg da håbet på, at man også ville lukke grænserne op. Vi har et stort norsk og tysk marked, og dem ville vi da rigtig gerne have haft med i genåbningen, siger Christian Hem, der er medejer af Løkken Badehotel.

Netop de tyske turister har - af den tyske regering - lov til at rejse til Nordjylland, men endnu er det altså uvist, hvornår Danmark vil lukke dem ind.

- Vi har haft en god dialog både med andre brancheorganisationer og politisk om vigtigheden af, at man også får kigget på grænseåbning - selvfølgelig på forsvarlig vis. Derfor skuffer det os rigtig meget, at det ikke er en del af den her plan, der kommer nu, siger Peter Krusborg Pedersen, der er direktør for Destination Nordvestkysten.

Turister med coronapas?

Mens Danmark kan kigge frem mod en stille genåbning, er coronasmitten flere steder i Europa igen begyndt at tage fart, og i flere lande tales der om, at en tredje bølge af coronavirus er på vej.

- Vi taler heller ikke for, at der skal være en grænseåbning lige nu. Vi snakker om, at vi gerne vil have en plan for, hvordan vi forholder os til det som land, og det synes jeg godt, at man kan forlange, siger Peter Krusborg Pedersen.

Indtil videre må turisterhvervet nøjes med de danske gæster, der med et coronapas i hånden kan få lov til eksempelvis at besøge restauranter. En løsning, der også kunne bruges i forhold til turisterne, mener de i Løkken.

- Det bliver jo nok en del af fremtidens rejser, at vi skal testes, inden vi skal ud og rejse, og det kan man jo lige så godt bare se at få indført så hurtigt som muligt, siger Christian Hem.