Lokalt

Fire fængselsansatte på skadestuen efter fange gik amok

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Fire personer er kørt til skadestuen, efter en fange er gået amok i Storstrøm Fængsel.

En uniformeret leder er blevet slået flere gange i hovedet, efter en fange er gået amok i Storstrøm Fængsel på Falster.

Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

Overfaldet skete, efter den indsatte var blevet orienteret om en disciplinærafgørelse. Afgørelsen gjorde ham så rasende, at han slog lederen gentagne gange i hovedet.

- En banderelateret indsat skal have en afgørelse, han bliver mildt sagt utilfreds med. Det resulterer i, at han overfalder den uniformerede leder, som overbringer ham den afgørelse. Der er yderligere tre fængselsbetjente til stede, de griber ind og bliver også udsat for vold fra den pågældende, mens han bliver passiviseret, fortæller formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen.

Det lykkedes de fire betjente at sætte den indsatte i en sikringscelle og spænde ham fast til en seng. Det sker dog ikke uden knops til fængselsbetjentene. Alle fire betjente kommer slemt til skade. En af fængselsbetjentene knækkede også flere tænder.

- Der er nogle, der er blevet slået i ansigtet og er blevet slået andre steder på kroppen. Der er en, der har fået ødelagt tænder, så det er et meget alvorligt overfald, siger Bo Yde Sørensen.

Ikke det første overfald

Mandagens overfald hører dog langt fra til sjældenhederne. Ifølge Bo Yde Sørensen sker der cirka 550 overfald i danske fængsler i løbet af året. Overfaldet mandag var dog af særlig grov karakter.

I en skriftelig kommentar til TV 2 tager justitsminister Nick Hækkerup (S) kraftig afstand fra overfald på personale i de danske fængsler.

- Det er dybt foruroligende, at vi nu endnu en gang skal være vidne til et brutalt overfald på vores fængselsbetjente. Jeg kan ikke tage nok afstand fra, at hærdede kriminelle på den måde overfalder personalet, blot fordi de passer deres arbejde, siger ministeren.

Han mener, at samfundet skylder de ansatte en stor tak for, at de hver dag bidrager til et trygt Danmark

- Overfaldet minder os endnu engang om behovet for fuld fokus på sikkerheden i landets fængsler og arresthuse. Det kommer vi også til at se på i de kommende forhandlinger om en ny flerårsaftale for kriminalforsorgen.

Formand for Fængselsforbundet Bo Yde Sørensen mener også, at der bør handles politisk.

- Det her understeger, at der er et helt åbenlyst behov for, at vi håndterer den del af de bandeindsatte, som ikke er interesserede i at indordne sig efter forholdene i kriminalforsorgen, helt anderledes. Der er behov for, at vi har dem siddende nogle steder og får fjernet alle former for rettigheder. Når personalet skal i kontakt med dem, så skal man være et antal, så man kan håndtere enhver tænkelig situation. Vi kan ikke blive ved med at se på, at vores kollegaer bliver slået til lirekassemænd på den måde her, siger Bo Yde Sørensen.

Alle fire medarbejdere er kørt på skadestuen efter overfaldet.

Episoden bliver nu meldt til politiet og forventes at få et retsligt efterspil.