Unge tilflyttere forvandler ruin og giver lille by nyt liv

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Der er fart på boligmarkedet, og det får nogle til at søge mod de mindre byer. Det har været rigtig godt Håstrup.

Mellem Fredericia og Vejle ligger en lille håndfuld huse i landsbyen Håstrup. Den har i et stykke tid været præget af tomme og gamle huse, men nu er flere af de gamle huse ved at blive renoveret at unge mennesker, der flytter til byen.

- Et hus af denne størrelse inde i centrum af Vejle eller Kolding havde vi ikke mulighed for. Men når vi er herude, er det til at komme til for penge, siger Richo Højland. Sammen med sin partner Michelle Kruse har han købt Håstrups gamle købmandsgård på 250 kvadratmeter, som de har renoveret. Og huset har fået den helt store tur.

Før
Efter

- Vi har gjort alt: Nyt tag, facader, gulve, vinduer og døre. Vi har været alt igennem, siger han.

Genkender tendensen

Bolighandlerne havde fart på sidste år, hvor der blev solgt 20 procent flere boliger end i 2019. Og de høje priser i byerne smitter af på de mindre byer, lyder det fra ejendomsmægler Johs Andersen.

- I takt med at det bliver dyrere i de større byer, så søger folk ud i satellitbyerne. De små byer er ved at få en renæssance, og det er meget glædeligt, fordi der kommer en masse liv derude, siger Johs Andersen, EDC Domus.

Godt for Håstrup

Richo og Michelle er ikke de eneste, der har kastet sig over at renovere et gammelt hus i Håstrup. På den anden side af vejen er også byens gamle skole ved at blive renoveret til et moderne hus.

Og det er godt nyt for det lille samfund. Det mener Per Kring, der er født og opvokset i Håstrup.

- Vi har døjet med tomme huse, som i den grad trænger til en renovering, og nu kommer der unge mennesker med nye idéer, og det kommer jo os alle sammen til gode, siger han.