Lokalt

Efterskoleelev testede negativ om formiddagen, men positiv om eftermiddagen: Nu er alle sendt hjem

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Skyum Idrætsefterskole ligger igen øde hen, efter en elev fredag blev konstateret smittet med COVID-19.

Mindre end to uger efter eleverne på Skyum Idrætsefterskole endelig kunne træde ind på skolen efter flere måneder med nedlukning, er de nu igen sendt hjem. Denne gang på grund af et smittetilfælde blandt eleverne.

- Det er da superærgerligt. Det var de godt nok kede af. Man kunne virkelig se, hvordan lyset blev slukket i øjnene på mange af dem. Det var en træls besked at give, men nødvendigt, siger forstander Svend Hagelskjær til TV MIDTVEST.

Fredag først på eftermiddagen modtog efterskolen besked om en positiv PCR-test fra en elev, der dagen forinden var blevet sendt hjem med symptomer.

Torsdag formiddag, mens hun stadig var på skolen, blev hun testet negativ i en kviktest, men på grund af sine symptomer blev hun sendt hjem og fik en PCR-test. Og det var den, der slog ud som positiv.

Det er klart, at set i det lys kommer vi nu til at analysere på, om vi skal gøre noget anderledes.

Svend Hagelskjær, Forstander.

Forstanderen tror dog stadig på, at de to ugentlige kviktests er et godt værktøj til at holde øje med smitten.

- Jeg synes, det er fint. Vi ved jo, der er en usikkerhed, og vi kan jo ikke vide, om virussen har udviklet sig i hendes krop i løbet af torsdagen, siger han.

Mere end 80 personer er nærkontakter

Efter det blev klart for skolen, at en elev var smittet, gik ledelsen i samarbejde med pigen straks i gang med en smitteopsporing blandt de 180 elever og cirka 20 lærere.

Det viste sig, at næsten halvdelen af skolens lærere og elever var nærkontakter. Ifølge sundhedsmyndighederne er en nærkontakt på en efterskole blandt andet defineret ved, at eleverne har haft undervisning sammen.

- Hun har blandt andet deltaget i faget Medborgerskab med 40 elever i et stort lokale, men bare det, at de har været på hold sammen, selvom der har været plads omkring, betyder, at vi skal betragte dem som nærkontakter, siger Svend Hagelskjær.

Det er jo ikke hendes skyld. Det er virussens skyld.

Svend Hagelskjær, Forstander.

Pigen har været en del af en primærgruppe på 27 personer, men fordi hun derudover har haft nogle nære veninder og været en del af store undervisningsgrupper, er antallet af nærkontakter endt på 84 personer. Herunder 75 elever og ni lærere.

- Det er klart, at set i det lys kommer vi nu til at analysere på, om vi skal gøre noget anderledes, for det er mange personer, og det er ærgerligt, siger forstanderen.

Efterskolen har selv skrevet i sin beredskabsplan, at dens grænse for, hvor mange nærkontakter en smittet må have, før alle skal sendes hjem, er 50 personer.

Kender ikke smittekilden

På nuværende tidspunkt er det uklart, hvordan pigen er blevet smittet. De fleste elever har ifølge forstanderen ikke nævneværdig kontakt med omverdenen, mens de er på skolen, men den smittede elev har været til træning uden for skolen.

- Den her pige er med i en klubtræningssammenhæng, så det er de eneste uden for skolen, hun har mødt. Men det er umuligt at sige, om smitten kommer derfra, siger Svend Hagelskjær.

Forstanderen håber, at efterskolen ved at sende alle hjem til tests med det samme kan begrænse smitten til et enkeltstående tilfælde.

- Det er egentlig mest synd for den pige, der er blevet smittet. Hun er frygtelig ked af, at det går ud over alle andre, men det er jo ikke hendes skyld. Det er virussens skyld. Jeg har rigtig ondt af hende og alle eleverne, der er sendt hjem på pause, siger han.

Hvis ingen andre elever eller lærere viser sig at være smittede, kan de første vende tilbage onsdag eftermiddag, mens de, der senest har været i kontakt med pigen, må vente til fredag.