Fodbold

Fodboldfans demonstrerede og undgik både fan-forbud og forsamlingsloft

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

På trods af et totalt forbud mod tilskuere til fodboldkampe, lykkedes det fredag aften en gruppe Viborg-fans at heppe i Skive.

Mens Skive IK og Viborg FF fredag aften tørnede sammen i et lokalderby på Hancock Arena i Skive, udspillede der sig en helt anden kamp uden for hegnet ved stadion.

En større gruppe fodboldfans havde forsamlet sig og gik til kamp for igen at få lov til at se fodbold på stadion.

- Det var en lovligt anmeldt demonstration, som en privatperson havde anmeldt til os. Og vi havde en indsatsleder derude for at sikre, at alt forløb efter reglerne, lød det i aftes fra vagtchefen hos Midt- og Vestjyllands Politi, Jan Nørrum.

Det er fangruppen Shamrock Ultras Viborg, der står bag demonstrationen. På gruppens Facebook-side så det sådan ud fredag aften:

Der må stadig ikke komme tilskuere til fodboldkampe i de danske divisioner, men på en kold marts aften havde gruppen af Viborg FF-fans altså alligevel trodset forbuddet.

For bag det ene mål ligger Skive Museum på en høj, hvor der er frit udsyn til banen, og til lokalopgøret indtog en stor gruppe, på hvad der lignede 40-50 tilhængere fra Viborg, højen med kampråb, dåseøl og et banner med ordene ”FANS PÅ STADION!”

Viborg FF's direktør Morten Jensen selv til stede på Hancock Arena fredag aften. Han var ikke på forhånd informeret om demonstrationen. Men han bakker fansene op i formålet.

- Vi er også uforstående overfor, at vi ikke kan få folk ind på stadion igen. Der er ingen sund logik i, at vi ikke kan lukke 3000-4000 tilskuere ind, når vi har rammerne til det. For vi kan sagtens lave både to og fire meters afstand mellem publikum, forklarer direktøren.

Lige nu bløder fodboldklubberne på grund af manglende billetindtægter. Og hos Viborg FF savner de på alle måder kunder i butikken. Men klubbens direktør understreger, at coronasituationen både globalt og nationalt skal tages dybt seriøst.

- Det sundhedsmæssige står højere end alt andet, siger Morten Jensen.

God ro og orden

Forud for demonstrationen havde politiet udstukket helt klare retningslinjer for demonstranterne.

- De måtte ikke stå for tæt, de måtte ikke forstyrre trafikken, og så skulle de selvfølgelig afholde demonstrationen i god ro og orden, forklarer vagtchef Jan Nørrum.

Og demonstranterne klarede kravene. Alt forløb ifølge politiet uden problemer – og gruppen oplevede altså med lidt kreativ tænkning den første fodboldkamp længe. Til stor glæde også for vinderholdet fra Viborg FF's topscorer Sebastian Grønning.

- Sådan boys. Tre point på Hancock Arena. Masser af fans oppe ved museet, det er så lækkert mand, lød det glad fra Grønning efterkampen i en video på Viborgs officielle Facebook-side.

Og ifølge Viborg FF's direktør er videoen et klart udtryk for det enorme savn, som spillerne og alle omkring sporten lige nu lever i.

- Sport er følelser, det er opbakning og lidenskab. Det savner alle, og det er altså tamt at spille for tomme tribuner. Så Sebastian Grønning taler blot ud fra sine følelser.