Coronavirus

Efterskole ramt af smitte dagen efter genåbning

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

På Staby Efterskole blev en elev dagen efter genåbningen testet positiv for coronavirus. Det har betydet hjemsendelse af yderligere 13 elever.

Det var en forløsning af de større, da eleverne på Staby Efterskole mandag langt om længe kunne vende tilbage for at nyde de sidste fire måneder af deres efterskoleophold.

Vi prøver at holde fornuften højest, så det ikke bliver alt for dramatisk.

Anders Boll Mikkelsen, forstander, Staby Efterskole

- Jeg glædede mig til mandag, og hold fast jeg var bare klar. Vi havde en dejlig aften med spisning og lidt info, siger forstander Anders Boll Mikkelsen.

Men glæden var kort. Meget kort for i hvert fald én elev, der tirsdag blev testet positiv for coronavirus, og for de 13 nære kontakter, som nu atter er sendt hjem.

Eleven blev fanget i den allerførste runde af de to ugentlige test, som Falck udfører på samtlige elever og lærere for efterskolen.

- Vi var i gang med en stort set almindelig skoledag i går, hvor Falck så går i gang med at teste 50 personer i timen. Det går efter planen, indtil den her pige altså slår ud som positiv på testen, siger Anders Boll Mikkelsen.

Og skulle der endelig være et enkelt tilfælde, så er forstanderen glad for, at det blev fanget nu og ikke først på fredag i anden runde test.

- De har ikke haft ret meget tid til at være tæt sammen, det var dårligt nok et døgn jo. Om et par dage kunne det være, at vi skulle have sendt halvdelen af skolen hjem, siger han.

Bliver testet igen

Pigen skal nu PCR-testes for at fastslå eller afkræfte resultatet af Falcks kviktest. Anders Boll Mikkelsen håber på et negativt testsvar, men uanset hvad prøver skolen på ikke at tage episoden alt for tungt.

- Vi prøver at tage det roligt, så det ikke bliver alt for dramatisk, og folk bliver for kede af det, siger forstanderen.

Ifølge elevens mor har pigen ikke umiddelbart været i nærheden af nogen med covid-19, og alle elever - inklusive den smittede - medbragte et negativt testsvar ved ankomsten til efterskolen mandag, forklarer Anders Boll Mikkelsen.

- Vi har gjort alt for ikke at stå i denne situation, og så håber jeg da, at vi er det eneste tilfælde, så de andre skoler kan få lov at komme tilbage snart, siger han.

Glæden var stor, da eleverne mandag kunne vende tilbage til deres efterskole. Men nu er der allerede slået skår i lykken med en positiv coronatest. Video: TV Midtvest

Næste test af samtlige personer på skolen foregår fredag. Der går cirka 180 elever på Staby Efterskole.

Ekstremt uheldigt tilfælde

Formand for Efterskolerne Torben Vind Rasmussen ærgrer sig over situationen, som han kalder "super, super uheldig".

Han fortæller, at han ikke har hørt om tilfælde på andre af landets efterskoler.

- Når en elev bliver testet positiv tirsdag, er det tydeligvis en, der har været smittet, før hun kom på skolen, siger han til TV 2.

- På den måde tænker jeg, at det intet har med efterskolen at gøre. Det har været et ekstremt uheldigt tilfælde, lyder det fra formanden, som også pointerer, at der er en vis usikkerhed til stede ved lyntest, og at der derfor er en sandsynlighed for, at eleven i virkeligheden er negativ.

Torben Vind Rasmussen er stadig helt tryg ved, at en del af landets efterskoleelever har fået lov at komme tilbage til efterskolen, og han roser Staby Efterskole for at have handlet hurtigt og effektivt.

- Det her viser jo faktisk, at der bliver skabt en cirkel på efterskolen, hvor elevens nære kontakter lynhurtigt kan opspores.

Formanden mener ikke, at Staby Efterskole kunne have gjort mere for at sikre, at coronavirus ikke fandt vej ind på skolen, for man kan aldrig gardere sig hundrede procent, siger han.