Coronavirus

Læger kommer foran sygeplejersker og sosu'er i vaccinekø

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Selv om sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i højere grad skulle vaccineres end læger, kommer lægerne forrest i vaccinekøen.

Der er blevet vaccineret forholdsmæssigt flere læger end sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i Region Syddanmark og de andre af landets regioner.

Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut.

Og det strider mod retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen.

Ifølge sundhedsmyndighederne er det personale, der har tæt fysisk kontakt med patienter, som skal forrest i vaccinekøen, og her er det i højere grad plejepersonale som sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, der skal forrest, da de tager sig af plejeopgaver.

FAKTA OM VACCINATIONER

Andel af påbegyndte vaccinationer blandt sundhedspersonalet er ifølge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen således:

Læger: 66-73 procent

Sygeplejersker: 54-64 procent

Social- og sundhedsassistenter: 44-50 procent

Kilde: Statens Serum Institut

TV 2 Fyn har forsøgt at få en forklaring fra Region Syddanmark, der på nuværende tidspunkt dog ikke ønsker at kommentere historien.

FOA: Det er beskæmmende

Hos fagforbundet FOA ærgrer man sig over, at social- og sundhedshjælperne ikke bliver prioriteret højere i vaccinekøen.

- Jeg synes, det er sørgeligt. Det er beskæmmende, at lægerne har rykket sig frem i de rækker her, for meningen var jo, at vaccinerne skulle gives til frontpersonalet.

- Når man ser procentvis, hvor mange læger der er vaccineret, så er der slet ikke så mange læger, der er frontpersonale i forhold til sosu-personalet, siger Christina Bank, der er sektornæstformand hos FOA Odense.

For få overskydende vaccinedoser kan være en af årsagerne til, at social- og sundhedsassistenterne i mindre grad er blevet vaccineret.

I forbindelse med at landets plejehjemsbeboere blev vaccineret, var tanken, at overskydende doser skulle bruges på plejepersonalet.

En række kommuner oplyser til Sundhedsstyrelsen, at der har været færre overskydende doser end ventet, og når flere af vaccinerne så er gået til lægerne i stedet for plejepersonalet, har det været med til at trække åbningen af plejehjemmene i langdrag, mener Christina Bank.

- Der er stadig plejehjemspersonale, der ikke er vaccineret endnu, rigtig mange faktisk. Og vi sukker jo alle efter at komme ud at besøge vores kære. Så jeg synes, det er ærgerligt, siger Christina Bank.