Lokalt

Bopæl har betydning for vaccinetid

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Forening kalder det uretfærdigt.

Hvornår du bliver indkaldt til vaccination afhænger, af hvor i landet du bor, hvis du har diabetes.

Der er virkelig tale om ulighed i sundhed, hvis der er store forskelle på, hvordan man vurderer personer i risikogrupper i de forskellige regioner.

Tanja Thybo, chef for forskning og analyse i Diabetesforeningen

Det blev diabetiker Michael Damsgård Jensen fra Aarhus bekendt med, da han besøgte en gruppe på Facebook. Her kunne han læse, at patienter i Region Syddanmark med den tilsyneladende samme diagnose som ham, var blevet tilbudt vacciner, mens Michael Damsgård Jensen fortsat venter på sin indkaldelse.

- Det, synes jeg, er meget mærkeligt og unfair. Min kone og jeg har ikke set vores venner og veninder i et helt år. Det gør, at jeg er meget ked af det i øjeblikket, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Michael Damsgård Jensen har type 1-diabetes og har derfor et meget svagt immunforsvar, der gør, at han ofte bliver syg af forskellige infektioner.

- Derfor tror jeg også, at jeg ville blive meget syg, hvis jeg blev ramt af corona, siger han.

Svært at få svar

I Diabetesforeningen mener de, at de regionale forskelle er uretfærdige.

- Der er virkelig tale om ulighed i sundhed, hvis der er store forskelle på, hvordan man vurderer personer i risikogrupper i de forskellige regioner, siger Tanja Thybo, der er chef for forskning og analyse i Diabetesforeningen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun håber derfor, at de regionale forskelle forsvinder, så der kan komme klarhed om, hvilken gruppe man som diabetiker tilhører.

- Hvis man ligger i en gråzone, er det svært at finde ud af, og der er ikke noget sted at gå hen for at få svar, siger Tanja Thybo.

- Det er et problem, fordi de er bange for at være blevet glemt, siger hun.

- Det er ikke godt

Den bekymring deler koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen.

- Det er ikke godt, at patienterne får forskellig behandling for en nogenlunde ens situation. Det ville være bedre, hvis vi havde ens kriterier, siger Ole Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han erkender, at kriterierne er forskellige på tværs af regionerne og forklarer, at forskellene skyldes det tidspres, der var, da vaccinationsprogrammet skulle udvikles omkring nytår.

Her fik regionerne en vejledning fra Sundhedsstyrelsen, som regionerne selv skulle fortolke i forhold til, hvordan vaccinerne skulle fordeles.

- Vi bad vores specialeråd bestående af speciallæger og sygeplejerske lave nogle retningslinjer, som vi kunne bruge, siger Ole Thomsen.

I Region Midtjylland har man på den baggrund valgt en strategi, der er mindre arbejdskrævende og med mindre plads til fortolkning end i eksempelvis Region Syddanmark, lyder det fra Ole Thomsen.

Vil genoverveje kriterier

For at blive indkaldt til vaccination skal man som diabetiker i Region Midtjylland opfylde et krav om en bestemt vægt, være fyldt 65 år og være patient på et hospital. Dermed kan regionens IT-system udsøge, hvem der opfylder kriterierne blandt den store gruppe af diabetespatienter.

- Vi har vurderet, at det er den mest retfærdige og objektive måde at gøre det på, men også den mest arbejdstidsbesparende for lægerne. Ellers skulle vi have haft læger til at sætte sig ind i 15.000 patientjournaler for at finde ud af, hvem der skal prioriteres højest, siger Ole Thomsen.

Selvom de hidtil har været trygge ved disse kriterier i Region Midtjylland, åbner koncerndirektøren nu op for at genoverveje metoden.

- Når jeg nu ser, at det er forskelligt, skulle vi måske have gjort det anderledes. Nu skal vi vurdere om personlig variation er bedre op imod de mere objektive kriterier, og det skal vi bruge næste uge på, siger Ole Thomsen.

Han oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at han i næste uge vil drøfte sagen med Steno Diabetesråd og regionens eget specialeråd.

Diabetiker Michael Damsgård Jensen fra Aarhus ved fortsat ikke, hvornår hans indkaldelse tikker ind i e-boksen, men han glæder sig til at få sit stik og håber, at han ikke skal vente meget længere.

- Det ville betyde utroligt meget at få vaccinen, så jeg kan begynde at se mine venner igen og ikke behøver at være så bekymret, siger han.